U trendu

Izraelska delegacija u pratnji Kušnera u Maroku

RABAT – Izraelske diplomate stigle su u utorak u Maroko kako bi se sastale sa kraljem i pripremile nadogradnju odnosa između dve zemlje, nakon sklapanja sporazuma o normalizaciji odnosa u kojem su posredovale SAD.

U pratnji delegacije predvođene nacionalnim savetnikom za bezbednost Meirom Benom Šabatom, je i Džared Kušner, Trampov zet i tvorac ideje o panarapskom zbližavanju sa Izraelom, prenosi Rojters.

Delegacija je u Rabat iz Tel Aviva stigla prvim direktnim letom „El Al Izrael Erlajnsa“, koji je na ovoj relaciji uveden po sklapanju sporazuma o normalizaciji odnosa.

Sporazum sklopljen uz posredstvo SAD je ključni korak u pravcu uspostavljanja regionalnog mira i stabilnosti, saopšteno je iz palate marokanskog kralja Mohameda VI nakon razgovora koji je održao sa Ben Šabatom i Kušnerom.

Palata je potvrdila svoj stav po pitanju podrške pronalaženju zajedničkog rešenja konflikta između Izraela i Palestine i naglasila svoje bliske veze sa marokanskom jevrejskom zajednicom.

Marokanski i izraelski zvaničnici su potpisali sporazume o povezivanju vazduhoplovnih i finansijskih sistema, o vodoprivredi i ukidanju viza za nosioce diplomatskih pasoša.

„Nema granica za saradnju…u oblasti avijacije, inovacija, zdravstva, poljoprivrede. Kao prijatelji i partneri doprinećemo promeni u regionu“, rekao je Ben Šabat. On je marokanskog kralja pozvao da poseti Izrael, navodi se iz kancelarije izraelskog premijera.

Osim toga, potpisan je i sporazum prema kojem će američka Međunarodna razvojna finansijska korporacija ponuditi 2,45 milijarde evra (tri milijarde dolara) za podršku privatnim investicijama u Maroku i podsaharskoj Africi u saradnji sa marokanskim preduzećima.

Maroko je četvrta arapska zemlja koja je sklopila sporazum o normalizaciji odnosa sa Izraelom, nakon Ujedinjenih Arapskih Emirata, Bahreina i Sudana. U sklapanju sporazuma posredovale su SAD, koje su ovim aktom priznale suverenitet Maroka nad Zapadnom Saharom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar