U trendu

Izraelski generalni konzul u Njujorku podneo ostavku zbog smene Galanta

TEL AVIV – Izraelski generalni konzul
u Njujorku Asaf Zamir izjavio je danas da podnosi ostavku u znak protesta što je izraelski premijer Benjamin Netanijahu otpustio ministra odbrane Joava Galanta zbog toga što se usprotivio planiranoj reformi pravosudnog sistema.

„Ne mogu više da predstavljam ovu vladu“, napisao je Zamir na Tviteru.

Zamir je istakao da veruje da je njegova dužnost da osigura da Izrael ostane, kako je naveo, „svetionik demokratije i slobode u svetu“, preneo je Rojters.

Galant se nedavno izjasnio protiv Netanijahuovog spornog plana za reviziju izraelskog pravosudnog sistema, preneo je Rojters.

Galant je pozvao u subotu vladu da zaustavi donošenje zakona o promenama u pravosuđu, ocenjujući da ogorčeni spor u vezi sa tim merama predstavlja opasnost za zemlju.

Reforma pravosuđa, koju je predložio ministar pravde Jariv Levin, bila bi najradikalnija promena ikada u sistemu vlasti u Izraelu jer bi ograničila ovlašćenja Vrhovnog suda, omogućila bi vladi da bira sudije i okončala imenovanje pravnih savetnika u ministarstvima od strane državnog tužioca.
Netanijahu, kome se sudi za korupciju, tvrdi da bi njegov plan za reformu pravosuđa unapredio demokratiju.

U Izraelu se već mesecima održavaju protesti građana protiv najavljene reforme, a idanas su održane demonstracije zbog Galantove smene.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar