U trendu

Izraelski parlament ove nedelje glasa o novoj vladi B. Netanjahua

JERUSALIM – Nakon skoro dvomesečnih koalicionih razmirica kandidat za premijera Izraela Benjamin Netanjahu sazvao je za četvrtak 29. decembar sednicu parlamenta na kojoj će se glasati o njegovoj novoj vladi, potvrdio je portparol Kneseta.

Netanjahuov koalicioni blok desničarskih i konzervativnih verskih partija pobedio je na parlamentarnim izborima prošlog meseca, ali kandidat za novog-starog premijera nije lako došao do finalizacije dogovora sa svojim političkim partnerima, prenosi Rojters.

Netanjahu se trudio da ispuni zahteve koalicionih partnera koji su zahtevali značajan deo političke moći u zamenu za podršku vladi.

Uoči glasanja u parlamentu i formalnog polaganja zakletve članova nove vlade Netanjahu će morati zvanično da predstavi svoj kabinet.

Iako će biti na čelu jedne od najdesničarskih vlada u istoriji Izraela, u kojoj će na ključnim mestima biti tvrdokorni konzervativci, izraelski premijer sa najdužim stažom obećao je da će biti premijer svih Izraelaca.

Itamar Ben-Gvir, šef partije Jevrejska moć biće ministar policije i nacionalne bezbednosti, dok će ultradesničar Bezalel Smotrih iz konzervativne Religiozne cionističke partije imati široka ovlašćenja u procesu širenja jevrejskih naselja na Zapadnoj obali.

Ben-Gvir i Smotrih se protive palestinskoj državnosti i podržavaju proširenje izraelskog suvereniteta na područja Zapadne obale, što je dodatna prepreka za postizanje rešenja izraelsko-palestinskog problema.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.