U trendu

Izraelski predsednik i jordanski kralj o poboljšanju odnosa

TEL AVIV – Izraelski predsednik Isak Hercog sastao se prošle nedelje sa jordanskim kraljem Abdulahom Drugim, što je nova potvrda poboljšanja odnosa između dve zemlje, saopštio je danas predsednikov kabinet.

Prema saopštenju, na kraljev poziv, Hercog se susreo sa Abdulahom II u jordanskoj prestonici Amanu, a razgovarali su o nizu političkih i ekonomskih pitanja, uključujući energiju i održivost, prenosi AP.

“Jordan je veoma važna zemlja. Izuzetno poštujem kralja Abdulaha, velikog vođu i izuzetno značajnog regionalnog aktera“, poručio je Hercog nakon sastanka.

Tokom svog obraćanja Hercog je naglasio poboljšanje regionalnih odnosa i uspeh takozvanog Avramovog sporazuma kojim je Izrael prošle godine normalizovao diplomatske veze sa Bahreinom, Marokom, Sudanom i Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Prošlonedeljni sastanak održan je posle nešto manje od dva meseca nakon što su se Abdulah II i izraelski premijer Naftali Benet u tajnosti sastali posle godina zaoštrenih odnosa pod bivšim premijerom Benjaminom Netanjahuom, navodi Asošijejted pres.

Izrael i Jordan su sklopili mir 1994. godine i imaju bliske bezbednosne veze, ali diplomatski odnosi su zaoštreni poslednjih godina zbog napetosti u kompleksu džamije Al-Aksa u Jerusalimu i izraelskog širenja jevrejskih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar