U trendu

Izvestaj o pucnjavi u skoli u Teksasu, lose odluke policije

VAŠINGTON – Prilikom odgovora na napad u školi u okrugu Juvalde, u kojoj je ubijena 21 osoba, došlo je do „sistemskih propusta“ i donete su „izuzetno loše odluke“, navodi se u objavljenom preliminarnom izveštaju odbora Zastupničkog doma američke savezne države Teksas.

Preliminarni izveštaj je prvobitno dostavljen porodicama žrtava, a u njemu se detaljno opisuje „sveukupni nemaran pristup“ policije na mestu događaja, prenosi BBC.

Navodi se da je policija je čekala više od sat vremena ispred učionica pre nego što je ušla u njih.

Odbor veruje da je izveštaj od gotovo 80 stranica dosad najcelovitiji prikaz onoga što se dogodilo tokom i posle smrtonosnog napada i u njemu je iznet zaključak da se škola nije adekvatno pripremila za mogućnost da u nju uđe naoružani napadač, te da nije poštovala sigurnosne procedure.

Zbog nesprovođenja bezbednosnih mera napadač je verovatno ubio većinu svojih žrtava pre nego što je iko ko je mogao da ih zaštiti stigao u zgradu, stoji u izveštaju, prenosi BBC.

„Od otprilike 142 metka koje je napadač ispalio unutar zgrade, gotovo je sigurno da je više od 100 ispucao pre nego što je prvi policajac ušao“, navodi se u izveštaju, prenosi BBC.

Na dan masakra, 24. maja ove godine, u školi je bilo 376 službenika raznih bezbednosnih agencija, a osamnaestogodišnji napadač ubio je 19 dece i dvoje učitelja.

Video koji su prošle nedelje objavile novine „Ostin ameriken-stejtsmen“ pokazuje kako se policija skrivala u hodniku 77 minuta pre nego što je ušla u dve spojene učionice i razmenila vatru sa napadačem.

Vlasti su u maju saopštile da su izbezumljena deca u učionicama zvala policiju najmanje šest puta dok su policajci čekali u hodniku, navodi BBC.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar