U trendu

Izveštaj: Rekordni broj pucnjava u američkim školama u poslednjih 20 godina

Tokom prošle školske godine dogodile su se ukupno 93 pucnjave u privatnim i državnim osnovnim i srednjim školama širom SAD. U 43 slučaja bilo je poginulih, dok je u 50 slučajeva bilo samo povređenih, navodi se u izveštaju.

Pucnjave tokom školske 2020/2021. godine dostigle su rekordan broj u poslednje dve decenije navodi se u novom izveštaju od utorka, prenosi Agencija Sinhua.

Tokom prošle školske godine dogodile su se ukupno 93 pucnjave u privatnim i državnim osnovnim i srednjim školama širom SAD. U 43 slučaja bilo je poginulih, dok je u 50 slučajeva bilo samo povređenih, navodi se u izveštaju od 31 strane koji je objavio Nacionalni centar za prosvetne statistike (National Center for Education Statistics – NCES), koji je deo Instituta za prosvetna istraživanja pri američkom Ministarstvu prosvete.

Pored ovih incidenata, u školskoj 2020/2021. dogodile su se i 53 školske pucnjave bez povređenih i ubijenih.

U školskoj 2000/2001. godini pucnjave u kojima je bilo povređenih dogodile su se u svega 23 škole.

„Iako je stopa nesmrtonosnih nasilnih incidenata u školama za uzrast od 12 do 18 godina niža u 2019. nego što je bila u 2009. godini, u 2021. je bilo više školskih pucnjava sa posledicama po život i zdravlje nego ijedne druge godine otkako smo počeli da sakupljamo podatke početkom 2000-ih, s porastom sa 11 u 2009. godini na 93 u 2021. godini“, kazala je u saopštenju za medije Pegi G. Kar, komesarka Nacionalnog centra za prosvetne statistike.

„Mada se dugoročni uticaj ovih zločina i bezbednosnih pitanja ne može izmeriti isključivo statistikama ovi podaci su dragoceni za tvorce politike, školske zvaničnike i članove zajednice koji rade na prepoznavanju i primenjivanju preventivnih i reaktivnih mera“, dodala je Kar.

Izveštaj u pitanju objavljen je svega nekoliko sedmica posle pucnjave u Osnovnoj školi Rob u Juvaldiju u Teksasu, koja je 24. maja odnela živote 19 dece i dvoje odraslih. Taj incident samo je jedan od više dramatičnih pucnjava širom SAD. Prema podacima nevladine organizacije Arhiva oružanog nasilja (Gun Violence Archive), koja prati oružano nasilje u SAD, dosad je ove godine u Sjedinjenim Američkim Državama preko 21.500 ljudi ubijeno iz vatrenog oružja.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar