U trendu

J. Afrika razmatra slanje više vojnika na ulice

JOHANESBURG – Vlada Južnoafričke Republike razmatra ideju o pojačanom raspoređivanju svojih vojnih snaga nakon višednevnih pljački i nasilja, izjavio je danas južnoafrički predsednik Siril Ramafosa.

On je to rekao tokom konsultacija sa liderima političkih partija o načinima za rešavanje aktuelnih nemira, prenosi agencija Rojters, i dodaje da su ga lideri tih stranaka pozvali predsednika da rasporedi više vojnika na ulice.

„Predsednik Ramafosa pozdravio je predloge političkih lidera, navodeći da se radi na pitanju pojačanog raspoređivanja Nacionalnih odbrambenih snaga Južnoafričke Republike”, navodi se u saopštenju iz predsednikovog kabineta.

Grupe izgrednika su danas pljačkale prodavnice i preduzeća u Južnoafričkoj Republici, usprotivši se vladinim pozivima da se okonča jednonedeljno nasilje u kojem je stradalo više od 70 ljudi i uništeno na stotine preduzeća.

Nemiri su, takođe, pogodili i bolnice koje se istovremeno bore sa trećim talasom kovida-19.

Nemiri su izbili nakon hapšenja bivšeg predsednika Džejkoba Zume.

On je osuđen prošlog meseca na zatvorsku kaznu zbog odbijanja zahteva Ustavnog suda da svedoči u istrazi o korupciji na visokom nivou tokom devet godina njegovog mandata okončanog 2018. godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.