U trendu

J. Koreja uklonila transparente u Olimpijskom selu

SEUL – Južnokorejski Olimpijski komitet saopštio je danas da je uklonio transparente u olimpijskom selu u Tokiju koji su se odnosili na rat između Koreje i Japana iz 16. veka, nakon što je Međunarodni olimpijski komitet presudio da su provokativni.

Pristavši da uklone transparente, Južnokorejci su rekli da su od MOK-a dobili obećanje da će na stadionima i drugim olimpijskim terenima biti zabranjeno isticanje japanske zastave „izlazećeg sunca“, preneo je AP.

Veliki broj ljudi u Južnoj Koreji i drugim delovima Azije gledaju na zastavu na kojoj je prikazano crveno sunce sa 16 zraka koji se šire kao simbol japanske ratne prošlosti.

Južnokorejski transparenti, koji su izazvali proteste nekih japanskih ekstremnih desničarskih grupa, bili su okačeni na balkone soba južnokorejskih sportista i na sebi su sadržali poruku koja je glasila: „I dalje imam podršku 50 miliona Korejaca“.

Ovo je pozajmljeno iz čuvenih reci korejskog pomorskog admirala iz 16. veka Ji Sun-sina, koji je, prema istorijskim saznanjima rekao kralju Seondžo iz korejskog Džoseon kraljevstva: „Još mi je ostalo 12 vojnih brodova“ pre nego što je izveo ključnu pobedu protiv veće japanske flote tokom invazije Japana na Koreju 1592-1598. godine.

Južnokorejski olimpijski komitet rekao je da mu je MOK saopštio da se transparenti pozivaju na slike rata i da su suprotstavljeni pravilu 50 Olimpijske povelje, koje kaže da nijedna vrsta demonstracija ili politička, verska ili rasna propaganda nije dozvoljena ni na jednom olimpijskom mestu.

Južnokorekski komitet je rekao da je pristao da ukloni transparente nakon što je MOK obećao da će ista pravila primeniti i na zastave sa „izlazećim suncem“ i zabraniti ih na svim olimpijskim mestima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.