U trendu

Jablaničko jezero promenilo boju i prekriveno mrljama

SARAJEVO – Iz Udruženja „Zeleni Neretva Konjic“ na svom zvaničnom Fejsbuk profilu objavili su fotografije Jablaničkog jezera koje je prekriveno mrljama a voda je promenila boju, što je, kako navode, uznemiravajuća pojava.

Iz Agencije za vodno područje Jadranskog sliva, navodi se, tvrde da je u pitanju pojava cvetanja algi i da voda nije zagađena, te da nema prisutnog zagađenja vode.

Iz ove agencije za sarajevski portal Klix kažu da su u aprilu počeli da primećuju pojavu mrlja i promenu boje na Jablaničkom jezeru koje su posebno bile izražene u plićim delovima uz ušća pritoka.

„Izvršeni su uviđaji na terenu i uzorkovanja vode u nekoliko navrata i na više lokacija. Na terenu je uočeno da su prisutne promene boje i zamućenja s vidljivim nakupinama ispod površine, bez mirisa i odsjaja koji bi ukazivao na prisustvo mineralnih ulja (naftnih derivata) uz prisutan miris ‘po zemlji i mulju’ „, navode iz iz Odeljenja za zaštitu voda Agencije.

Zaključeno je, kažu, da opisane mrlje nisu posledica izlivanja naftnih ili sličnih proizvoda, niti koncentrisanih fekalnih voda, već da je uočena pojava najverovatnije uzrokovana povećanom biomasom algi.

„Svi do sada zaprimljeni rezultati su također potvrdili da se radi o ‘cvetanju’ odnosno povećanoj primarnoj proizvodnji algi…“, navode iz Agencije i podsećaju da su sličene pojave na Jablaničkom jezeru povremeno bile prisutne i ranijih godina, a pojavljuju se i na ostalim akumulacijama u toplijim periodima godine.

Reč je, dodaju, o prirodnoj pojavi na čije povećanje intenzitetu, dužinu tajanja i učestalost utiče ubrzana eutrofikacija i klimatske promene što potencijalno može dovesti do narušavanja ravnoteže ekosistema i stvaranja nepovoljnih uslova za ostale organizme.

Građanima preporučuju da izbegavaju kontakt i konzumiranje vode u kojoj je prisutna ova pojava.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar