U trendu

Jahta ruskog oligarha nestala iz hrvatske marine i završila u Turskoj

SPLIT – Jahta „Irina VU“ u vlasništvu kompanije ruskog oligarha Ališera Usmanova bliskog ruskom predsedniku Vladimiru Putinu, koja se zbog rata u Ukrajini našla na listi sankcija EU, SAD i Velike Britanije, ukradena je pod okriljem noći iz marine Betina na hrvatskom ostrvu Murter još pre tri meseca, javlja Jutarnji list.

Ova jahta se trenutno nalazi u turskoj marini Didim na Egejskom moru, a hrvatsko Ministarstvo mora, trgovine i infrastrukture tek je protekle nedelje saznalo za ovu bizarnu krađu i očigledan bezbednosni propust, navodi zagrebački list.

U istragu su uključeni hrvatsko državno tužilaštvo, hrvatska bezbednosno-obaveštajna agencija i međunarodne službe, a izdata je i međunarodna poternica.

Prema podacima koji se mogu pronaći na specijalizovanaom sajtu marinetraffic.com, jahta „Irina VU“, registrovana je 2012. godine u Splitu, isplovila je iz luke u Betini 6. oktobra 2022. godine nešto posle 10 časova, a tri dana nakon toga uplovila je u tursku luku Didim gde se usidrila.

Zajedno s još četiri jahte čija se vrednost meri u desetinama miliona dolara „Irina VU“ se našla na listi sankcionisanog vlasništva ruskih milionera ili njihovih kompanija.

Uprkos tome jahta „Irina VU“ je bez poteškoća napustila hrvatsku luku i isplovila iz hrvatskih teritorijalnih voda.

Prema pisanju Jutarnjeg lista .to se dogodilo jer hrvatska policija nije imala službene podatke niti bilo kakvu informaciju da je jahta „Irina VU“ pod sankcijama, tako da granična policija nije imala razloga da interveniše i spreči da ovaj luksuzni brod isplovila i napusti hrvatske teritorijalne vode.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar