U trendu

Jandroković: Svi su bili u jednoj koloni osim Milanovića

ZAGREB – Predsednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković izjavio je danas da su gotovo svi koji su u Jasenovac došli da odaju počast žrtvama ustaškog logora bili u jednoj koloni, osim predsednika Hrvatske Zorana Milanovića koji je došao ranije.

„Svi koji su bili ovde, bili su u jednoj koloni, osim predsednika Republike koji je bio ranije, pa ta pitanja postavite njemu“, rekao je Jandroković u Jasenovcu odgovarajući na novinarsko pitanje o izostanku zajedničkog odavanja počasti predstavnika vlasti.

Predsednik Sabora smatra kako nije ni toliko važno ko je kada položio venac i ko se kada poklonio žrtvama.

„Puno je važnije da i dalje obeležavamo ovaj dan i da Hrvatska i dalje ima jasan stav prema antifašizmu, ali isto tako da oštro osuduje zločine koji su počinjeni u ime NDH“, poručio je Jandroković.

Hrvatski sabor i ove je godine pokrovitelj komemoracije u Jasenovcu, gde su brojni ljudi došli da bi odali počast žrtvama.

„Kao Hrvatski sabor još jednom osudujemo ustaški režim koji je činio zlo i ubijao ljude zbog njihove nacionalne, verske ili političke pripadnosti i želimo poslati poruku mladima da zlo postoji i da sloboda, mir i demokratija ne dolaze sami od sebe, već se za njih treba boriti“, poručio je Jandoković i izrazio zadovoljstvo što je sve prošlo dostojanstveno.

S obzirom da predstavnici jevrejske zajednice nisu učestvovali na državnoj komemoraciji, već su najavili da će doći na komemoraciju 28. aprila, novinari su pitali Jandrokovića da li će doći i na tu komemoraciju, na šta je on odgovorio da će „razmisliti i da bi bilo vredno otići“.

Vezano za inicijative da se zakonski zabrani ustaški pozdrav „Za dom spremni“, Jandroković je ponovio stav vladajućih – da je taj pozdrav i danas zabranjen.

„Postoji jedan spor oko upotrebe tog pokliča u grbu HOS-a i o tome se vode rasprave, ali niko ne dovodi u pitanje da bilo kakvo obeležje koje slavi NDH treba pravno sankcionisati i mislim da to i jeste praksa“, rekao je Jandroković.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.