U trendu

Jankovic: Vucic je najbolji predsednik na prostoru bivse SFRJ

LJUBLJANA – Predsednik Srbije Aleksandar Vucić najbolji je predsednik na prostoru bivše Jugoslavije, dok je najbolji predsednik vlade u regionu hrvatski premijer Andrej Plenković, izjavio je danas dugogodišnji gradonačelnik Ljubljane Zoran Janković.

Janković je istakao da sa predsednikom Vučićem ima odličan odnos i da izuzetno poštuje sve šta Vučić radi za srpski narod.

„Još dok je bio premijer došao je na okrugli sto u Beograd, na kojem sam imao izlaganje, i počeo govoriti o tome kako će napraviti i graditi Srbiju. Govorio je o Beogradu na vodi, investiciji koja je vredna dve milijarde evra i ja sam tada pomislio kako bih bio presretan kada bih čuo premijera Slovenije da sa takvim žarom govori o Ljubljani“, rekao je Janković za Večernji list.

Istakao je da je za razliku od svih drugih, tada poverovao Vučićevim rečima, što se. kaže, sada i realizovalo.

Ocenio je da trogodišnji ugovor o isporuci gasa sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, koji je sklopio predsednik Vučić, govori o tome koliko je za Vučića važan srpski narod.

Janković je kazao da, iako predstavlja levu političku popciju, za razliku od Plenkovića koji predstavlja desnu, za njega je hrvatski premijer primer dobre prakse i da se sa oduševljenjem seća Plenkovićevog govora u Dubrovniku na proslavi svetog Viaha pre dve godine.

„On je tada kazao da dubrovačka regija mora dobiti Pelješki most, dobili su sredstva od EU, moraju graditi vrtiće, infrastrukturu“, kazao je Janković.

Dodao je da je Plenković imao dobre odnose sa Angelom Merkel, te izrazio žal što ona nije postala predsednica Evropske komisije, jer, ocenio je, „da jeste, rata u Ukrajini ne bi bilo“.

Gradonačelnik LJubljane rekao je da i sa predsednikom Hrvatske Zoranom Milanovićem ima dobre odnose, kao i da mu znače sva priznanja koja je dobio – ploča od predsednika Putina, priznanja od Aleksandra Vučića i bivšeg bečkog gradonačelnika i pokrajinskog guvernera Mihaela Haupia.

Janković je otvoreno govorio o budućnosti hrvatsko-slovenskih odnosa, o novom premijeru Slovenije Robertu Golobu, situaciji u regionu, svom životnom putu i kako je od migranta postao gradonačelnik, o Ivici Todoriću, a priznao je i da nekima u Sloveniji smeta njegovo srpsko poreklo, te da mu je žao što nije postao premijer.

On je kazao da je protiv granica između susedskih zemalja i da bi od izuzetnog značaja i za Sloveniju i za Hrvatsku bilo da se Šengen proširi na Hrvatsku.

„Uveren sam da će tada biti još više Slovenaca na Jadranu, a i još više Hrvata u Sloveniji“, rekao je Janković i poručio da političari Slovenije i Hrvatske moraju što pre rešiti otvorena pitanja između dve zemlje, izrazivši nadu da su na dobrom putu ka tome.

Osvrnuo se i na problem migracija i svoje srpsko poreklo, te objasnio da je dobrota jedini kriterijum po kome ljudi treba da se vrednuju i istakao da je u svojioj karijeri imao osuda zbog svog porekla.

„Ponosim se svojim srpskim poreklom. Prvo smo se delili po državama, a sada neko pokušava i po gradovima, sutra ćemo se deliti po selima i ulicama…stalno neke podele koje nikome ne koriste“, naveo je on.

Poručio je da je za njega Ljubljana najlepši grad na svetu i da mu nakon 16 godina još nije dosadilo da bude na čelu tog grada.

„Mnogo je razloga zašto sam se opet odlučio za kandidaturu. Želim pre svega završiti projektni ciklus s najboljim timom koji će osigurati još veći kvalitet života Ljubljančana“, kazao je Janković.

U intevjuu se podsetio i svog prijatelja Đorđa Balaševića i kazao da „ne može da veruje da ga više nema među nama“, dok za hrvatskog pevača Olivera Dragojevića ocenio da je „bio sjajan pevač i još bolji čovek“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.