U trendu

Jansa: Embargo na naftu nije dovoljan, najtvrđi orah bice gas

LJUBLJANA – Odlazeći slovenački premijer Janez Janša ocenio je danas da dogovor o postepenoj zabrani uvoza nafte iz Rusije ne rešava u celini probleme u Ukrajini, jer će Rusija zbog rasta cena energenata na svetskom tržištu i dalje imati čime da finansira rat.

„Nafta je manji deo problema kada je reč o sankcijama protiv Rusije koje se tiču energetike, a najtvrđi orah će biti embargo na ruski gas“, rekao je Janša novinarima koji prate samit lidera EU u Briselu i poručio da želi sreću onima kojima ostaje da reše tu „kvadraturu kruga“, prenosi Hina.

Dodao je da su povećane cene energenata još važnija tema od toga koliko će ruske nafte da kupi Evropa.

„Ako Rusija proda i pola količina nafte u odnosu na dosadašnje isporuke po rastućim cenama energenata na tržištu koje je destabilizovala agresijom na Ukrajinu i dalje će moći da finansira svoj rat“, ocenio je Janša, a prenose slovenački mediji.

Dodao je da se nada da će danas na samitu biti pronađena konkretnija rešenja kako uticati na cene energenata, jer je to uz stanje u Ukrajini glavni problem.

„Sada treba uskladiti prioritete i ako EU nađe pravi pristup onda će se cene energenata stabilizovati“, kazao je odlazeći slovenački premijer.

Što se tiče trenutnog stanja u Ukrajini, naveo je da je to ključno pitanje, jer u Donbasu ruska vojska napreduje.

„Ako EU i zapad ne žele da kroz mesec dana razgovaraju o novim milionima izbeglica iz Ukrajine sada se treba koncentrisati na vojnu pomoć Ukrajini“, poručio je Janša.

Dodao je da će uspesi na frontu pojačati apetite agresora, dovesti do političke nepetosti u Ukrajini, gubitka verodostojnosti EU i Zapada, te da će sve to dodatno uticati na cene energije i sigurnost energenata i hrane.

Kako je ocenio, sada je potrebno koncetrisati se na vojnu i drugu pomoć Ukrajini, jer od toga zavisi hoće li Evropljani živeti u miru i blagostanju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.