U trendu

Janša i Plenković veruju u brzi dogovor o ribarenju

ZAGREB – Hrvatska i Slovenija će u kratkom vremenu pronaći rešenje za ribolovni režim na granici dveju država, izjavili su premijeri Janez Janša i Andrej Plenković nakon susreta u Zagrebu na kojem su razgovarali i o jacanju saradnje na području energetike.

Hrvatski premijer je na zajedničkoj konferenciji za novinre rekao da se na nivou ministara spoljnih poslova nastavljaju razgovori o razgraničenju i da postoje privremeni modeli kako bi se olakšalo ribarima obeju zemalja dok se ne smisli trajno i konacno rešenje, prenela je Hina.

„Optimista sam da ćemo u relativno kratkom vremenu doći do rešenja“, rekao je Plenković i dodao da se neka pitanja moraju ostaviti i za budući mandat premijera Janše kojeg krajem aprila očekuju parlamentarni izbori.

Odnosi na granicama treba da se relaksiraju i prestanu da budu opterećenje za slovenačke i hrvatske ribare jer se njihov odnos može rešavati na benigniji način od policijskih kazni, rekao je hrvatski premijer.

Dvojica premijera su ponovno pohvalili poboljšanje odnosa dveju država tokom njihovih mandata.

Razgovarali su i o saradnji unutar evropskih institucija po pitanju Bosne i Hercegovine i zalaganja da EU podstakne tamošnje političare na dogovor o izbornoj reformi.

Hrvatski premijer nazvao je odličnom gestom posetu Janše Kijevu koji je sredinom marta bio u ukrajinskoj prestonici sa češkim i poljskim premijerom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.