U trendu

Japan: Osuđena 2 Amerikanca zbog bekstva predsednika Nisana

TOKIO – Sud u Tokiju izrekao je danas prve kazne povezane sa bekstvom iz Japana Karlosa Gosna, bivšeg predsednika kompanije Nisan Motor.

Sud je osudio veterana američkih specijalnih snaga Majkla Tejlora na dve godine zatvora i njegovog sina Pitera na zatvorsku kaznu u trajanju od godinu i osam meseci, zbog toga što su pomogli Karlosu Gosnu da pobegne u Liban, navodi se u izveštaju Rojtersa.

Dvojica osuđenih Amerikanaca priznali su krivicu, izvinili se pred sudom i izrazili žaljenje zbog svoje uloge u organizovanju Gosnovog bekstva iz Japana, koji je krajem 2019. godine uspeo da neprimećeno, avionom napusti zemlju sakriven u jednoj kutiji.

Tužilaštvo je potvrdilo da su Tejlorovi za svoje usluge dobili 1,3 miliona američkih dolara i još 500.000 američkih dolara za pokrivanje troškova sudskog procesa.

Gosn je i dalje nedostupan japanskom pravosuđu i nalazi se u rodnom Libanu, koji nema ugovor o ekstradiciji sa Japanom.

Japan optužuje Gosna jer je umanjio svoje prihode pred poreskim organima za 85 miliona američkih dolara i obogatio se na račun zaposlenih tako što je primao provizije od auto-dilera sa Bliskog istoka.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar