U trendu

Japan: Uklanjanje otpadnih voda iz Fukušime neodložno

TOKIO – Novi japanski premijer Fumio Kišida izjavio je danas da se uklanjanje otpadnih voda iz nuklearne elektrane Fukušima koja je oštećena 2011. godine tokom zemljoptresa i cunamija ne može odlagati uprkos zabrinutosti lokalnog življa.

U govoru tokom prve posete ovom objektu od preuzimanja dužnosti, premijer Kišida je rekao da će njegova vlada raditi na tome da uveri lokalno stanovništvo u tehničku sigurnost projekta odlaganja otpadnih voda, prenosi AP.

Nuklearna elektana Fukušima Daiči pretrpela je ozbiljna oštećenja 2011. godine nakon snažnog zemljotresa i cunamija, a tokom svog kratkog obilaska Fukušime sa ekspertima iz kompanije Tokio Electrik Pouver Kompani Holdings (TEPKO) koji upravljaju ovim postrojenjem Kišida je bio fokusiran na hitno gašenje reaktora elektrane i na uklanjanje ogromnih količina prečišćene, ali još uvek radioaktivne vode koja se tamo skladišti.

„Imam snažan osećaj da je uklanjanje vode kljucno pitanje koje se ne sme odlagati“, rekao je novi premijer Japana tokom razgovora sa novinarima nakon obilaska nuklearnog postrojenja.

Vlada i TEPCO najavili su u aprilu planove za početak ispuštanja radioaktivne vode u Tihi okean od proleća 2023. godine koje bi trajalo nekoliko decenija, ali ovim planovima su se žestoko usprotivili ribari, stanovnici i susedne države, uključujući Kinu i Južnu Koreju.

Zagađena rashladna voda nastavlja da curi iz reaktora oštećenih tokom katastrofalnog zemljotresa i cunamija.

Japanski zvanicnici tvrde da je odlaganje vode neophodno za čišćenje postrojenja i da je njeno ispuštanje u okean najrealnija opcija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar