U trendu

Japanci očajni: „preti“ im 10 neradnih dana :)

Japanci će morati od 27. aprila do 6. maja provesti neradno, povodom obeležavanja abdikacije cara Akihita, kojeg će na prestolu zameniti njegov najstariji sin Naruhito, a što mnoštvo neizlečivih radoholičara u ovoj zemlji doživljava sa stravom, piše Gardijan.

Mnogi će pohrliti na turističko putovanje u inostranstvo, ali radnici plaćeni po satu se toliko ne vesele odmoru.

Kako piše Gardijan, ne vesele se ni mnogi roditelji zaposleni u uslužnom sektoru, jer brinu šta će s decom dok oni rade. Tokom 10 dana praznika deci neće biti na raspolaganju uobičajena rešenja: produženi boravak u školi ili vrtić.

Mnogi pak jednostavno nemaju nikakvu ideju što će raditi tih neradnih dana. „Iskreno, ne znam kako da provedem vreme sad kad smo iznenada dobili 10 dana praznika“, kaže Seishu Sato (31), zaposlen u finansijskoj firmi.

„Ako poželite da putujete, svuda će biti puno, a skočile su i turističke cene. Mogao bih na kraju da završim kod roditelja“, kaže on.

Japanske novine Asahi sprovele su anketu koja je pokazala da se 45 odsto anketiranih „oseća nesrećno“ kad je reč o dugom odmoru, dok se 35 odsto „oseća srećno“.

Prosečni Japanac koristi samo 10 dana godišnje slobodno, što je polovina od ukupnog broja dana koje imaju za godišnji odmor.

Oko 60 odsto Japanaca oseća krivicu kada koriste plaćeni godišnji odmor, a mnogi kažu da je to zbog šefova koji ne gledaju s odobravanjem na izostanak s posla.

U ponedeljak je Japan usvojio zakonske odredbe kojima se ograničava radno vreme, usled rasta broja smrtnih slučajeva zbog preteranog rada („karoši“).

Bez obzira na poslovičnu marljivost, u Japanu kao i u drugim zemljama nedostaje radne snage, pa su izmenjeni imigracijski zakoni kako bi iz inostranstva moglo doći 340.000 radnika u narednih pet godina, piše Gardijan.

(FoNet)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar