U trendu

Japanska princeza venčava se s običnim gradjaninom uprkos osporavanjima

Japanska princeza Mako i njen verenik Kei Komura, obični gradjanin, venčaće se idućeg meseca, ali nisu planirane nikakve ceremonije.

Njihovo venčanje ne podržava u potpunosti javnost zbog finansijskog spora u koji je uključena njena buduća svekrva, saopštila je danas kraljevska palata.

Spor u koji je uključena majka princezinog verenika Keja Komure je neprijatnost za carsku porodicu i doveo je do javnog prekora. Zbog toga je njihovo venčanje bilo odloženo više od tri godine.

Kei Komuro (29) vratio se prošle nedelje u Japan iz Njujorka gde studira prava. Njegova kosa vezana u konjski rep smatrana je kao smeli izraz za nekog ko se venčava za princezu u porodici vezanoj tradicijom, i samo je doprinela dodatnim kritikama.

Par će se registrovati 26. oktobra i održaće zajedničku konferenciju za novinare, saopštila je Agencija carske kuće. Očekuje se da će započeti zajednički život u Njujorku kasnije ove godine.

Neće biti svečanog banketa ni drugih rituala za par zato što „njihovo venčanje mnogi ne slave“, navela je agencija.

Mako se takodje odrekla 150 miliona jena (1,35 miliona dolara) na koje ima prava kad napušta carsku porodicu, naveli su zvaničnici iz palate. Mako će biti prva žena članica carske porodice od Drugog svetskog rata koja nije primila tu isplatu kada se venčava za običnog gradjanina.

Mako koja će napuniti 30 godina tri dana pre venčanja, ćerka je mladjeg brata cara Naruhita.

Njoj je nedavno dijagnostikovan mentalni poremećaj koji su lekari opisali kao vrstu traumatskog stresa, navela ja agencija.

Ona i Komuro su zajedno pohadjali Tokijski medjunarodni hriščanski univerzitet kada su objavili u septembru 2017. da nameravaju da se venčaju naredne godine, ali finansijski spor je otkriven dva meseca kasnije i venčanje je odloženo.

Spor se odnosi na to da li je novac koji je dobila majka budućeg mladoženje od svog bivšeg verenika i potrošila na Komurovo obrazovanje u Japanu bilo pozajmica ili poklon.

Komuro je otišao za Njujork 2018. da studira prava i prvi put se vratio u zemlju od tada.

Prema zakonima japanske Carske kuće samo muško nasledjivanje je dozvoljeno.

Žene članice carske porodice moraju da se odreknu kraljevskog statusa kada se udaju za običnog gradjanina, što je praksa koja je dovela do smanjenja carske porodice i manjka naslednika trona.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.