U trendu

Japanski ministri u poseti hramu uprkos protivljenju suseda

TOKIO – Dva ministra u japanskoj vladi posetila su danas hram Jasukuni, na 77. godišnjicu kapitulacije Japana u Drugom svetskom ratu, dok je premijer Fumio Kišida odlučio da uputi reči molitve hramu, što je kod azijskih komšija gest koji se vidi kao simbol nekadašnjeg japanskog militarizma.

Posete ministarke za ekonomsku bezbednost Sanae Takaiči i ministra za ekonomsku rekonstrukciju Kenija Akibe, koje je Kišida izabrao prošle nedelje, obelezile su treću godinu zaredom kako su članovi vlade posetili šintoistički hram na 15. avgust, prenela je agencija Kjodo.

Jasukuni odaje poštu osuđenim ratnim zločincima zajedno sa više od 2,4 miliona nastradalih u ratu, dodaje japanska novinska agencija.

Otkako je postao premijer prošlog oktobra, Kišida nije posetio hram, koji je čest razlog diplomatskih tenzija, ali je uputio reči molitve hramu tokom jesenjih i prolećnih festivala.

Ministar industrije Jasutoši Nišimura posetio je hram u subotu, dok je bivši ministar za životnu sredinu Šindžiro Koizumi, sin bivšeg premijera DŽuničira Koizumija, takođe je posetio hram povodom obeležavanja kapitulacije.

Prethodne posete japanskih lidera i članova vlade, uključujući i posetu nedavno ubijenog Šinza Abea iz 2013. godine, razgnevili su Kinu i Južnu Koreju, koje imaju loša sećanja na japanske ratne akcije.

Japan je izvršio invaziju na veći deo Kine do kraja Drugog svetskog rata, a vladao je Korejskim poluostrvom od 1910. do 1945. godine.

Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin rekao je danas da je Peking uputio Tokiju protest zbog poteza političara, nazivajući hram Jasukuni „duhovnim oruđem i simbolom japanskog militarizma“.

Južnokorejsko ministarstvo spoljnih poslova je izrazilo duboko razočaranje i žaljenje zbog poseta hramu, zamolivši japanske lidere da se ponizno osvrnu na istoriju.

Visoki zvaničnik vlade Hirokazu Macuno rekao je da je „prirodno za svaku zemlju da oda poštu onima koji su položili živote za domovinu“, dodajući da će Tokio nastaviti da jača odnose sa susedima, uključujući Kinu i Južnu Koreju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.