U trendu

Japanski premijer planira da ide na samit NATO u Madridu

TOKIO – Japanski premijer Fumio Kišida planira da prisustvuje samitu Severnoatlantskog saveza koji je zakazan za kraj juna u Španiji, što će ga učiniti prvim japanskim liderom koji će učestvovati na skupu zapadne alijanse, rekao je za agenciju Kjodo izvor iz vlade.

Kišidino prisustvo na samitu NATO od 29. do 30. juna u Madridu zavisi od domaće političke situacije i izbora za gornji dom parlamenta, Dom savetnika, koji će verovatno biti održani 10. jula, rekao je izvor japanskoj agenciji.

Vladini zvaničnici se nadaju da će Kišidino učešće na samitu NATO-a ojačati koordinaciju sa SAD i evropskim zemljama u odgovoru na ruski rat u Ukrajini i moguće nepredviđene situacije u vezi sa Tajvanskim moreuzom.

Kišida planira da otputuje u špansku prestonicu nakon što prisustvuje trodnevnom samitu Grupe sedam industrijalizovanih zemalja 26. juna u Nemačkoj, naveo je izvor.

Australija, Novi Zeland i Južna Koreja takođe su pozvani da prisustvuju samitu NATO kao partnerske zemlje u azijsko-pacifičkom regionu, prenosi Kjodo.

Prisustvo Japana i drugih zemalja koje nisu članice NATO-a dalo bi snažnu poruku solidarnosti međunarodnoj zajednici povodom ukrajinske krize,a Kišida je već oštro osudio rusku invaziju na Ukrajinu, i ocenio je kao upotrebu sile za promenu statusa kvo kršenjem međunarodnog prava, navodi japanska agencija.

Japan je koordinirao sa drugim članicama G7 i Evropskom unijom u uvođenju sankcija Rusiji kako bi je primorao da prekine agresiju, a takođe je pozvao na sprečavanje slične krize u Indo-Pacifiku, gde su pojačane regionalne tenzije sa Kinom zbog Tajvana.

U aprilu je Jošimasa Hajaši postao prvi japanski ministar spoljnih poslova koji je prisustvovao zasedanju NATO-a i partnerskih zemalja u Belgiji, podseća Kjodo.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.