Jedan skijaš poginuo u lavini u Švajcarskoj, upozorenje na lavine u Austriji

Jedan skijaš je poginuo u lavini u Švajcarskoj dok su austrijske vlasti danas izdale upozorenja na lavine u planinskom istočnom delu zemlje posle višednevnih jakih snežnih padavina.

U teško pogodjenom Istsočnom Tirolu i drugim delovima austrijskih Alpi neki putevi još su zatvoreni, a doline su odsečene od ostatka zemlje. Elektro firma Tinec (Tinetz) javila je da je 4.000 domaćinstava ostalo bez struje i da je nekoliko električnih vodova puklo zbog snega ili srušenog drveća, prenela je javna austrijska televizija ORF.

U susednoj Švajcarskoj i severnoj Italiji tokom vikenda je pao jak sneg koji je takodje pogodio delove Nemačke i Španije.

Vlasti u regionu švajcarskog kantona Nidvaldena javile su da je jedan skijaš van piste iz grupe od pet poginuo u lavini juče u oblasti Titlis, južno od Lucerna. Spasilački timovi nisu mogli da reanimiraju 23-ogodišnjeg Švajcarca kada je izvučen iz snega.

U velikim delovima Alpa u Švajcarskoj vlasti su podigle upozorenje na lavine na nivo tri, u skali do pet, posle izuzetno jakih snežnih padavina tokom vikenda. Na nekim višim delovima zabeleženo je izmedju 50 i 80 centimetara snega u poslednja tri dana.

Meteorolog Mikael Švander rekao je da jeste rano u sezoni za toliki sneg i naveo da što je veća visina snežnih padavina to je veći rizik od lavina mada to takodje zavisi od drugih faktora uključujući temperaturu i vrstu snega na zemlji.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.