U trendu

Jednosatni protest u svih sedam rudnika u BiH

SARAJEVO – U svih sedam rudnika uglja koji posluju u sklopu Koncerna Elektroprivreda Bosne i Hercegovine jutros je prekinuta proizvodnja i održan jednosatni štrajk upozorenja iz solidarnosti s rudarima iz zeničkih rudnika.

Zenički rudari su proizvodnju obustavili u petak poslepodne, a potom je deo rudara stupio u štrajk glađu zbog neisplaćene zarade za februar.

Da je proizvodnja zaustavljena u svih sedam rudnika potvrdio je za Fenu predsednik Sindikata pogona “Raspotočje” Zavisnog društva Rudnici mrkog uglja Zenica Nedžad Dizdarević.

Rekao je i da 15-ak članova Sindikata ZDRMU Zenica nastavlja štrajk glađu u prostoru Doma rudara, a rudari ni jutros neće sići u jame te obnoviti proizvodnju u pogonima “Raspotočje” i “Stara jama”.

Predsednik Sindikata radnika rudnika FBiH Sinan Husić juče je na protest pred Gradskom upravom Grada Zenica, koja je pre dve sedmice blokirala račun zeničkog rudnika, najavio mogućnost organizovanja i generalnog štrajka u svim rudnicima iz Koncerna EPBiH te da neće ostaviti “na cedilu zeničke rudare”.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.