U trendu

Jermenija: Parlament nije izabrao premijera, slede izbori

JEREVAN – Jermenski parlament danas drugi put nije izabrao premijera, umesto dosadašnjeg Nikole Pašinjana, što znači da će, u skladu sa Ustavom, biti raspušten, a novi izbori biće održani najverovatnije u junu, javlja Tas s.

Predsednik parlamenta Ararat Mizorjan rekao je da je za izbor dosadašnjeg premijera Nikola Pašinjana, koji je prošlog meseca podneo ostavku, glasao jedan poslanik, jedan je bio protiv, dok ih je 76 bilo uzdržano.

„Odluka nije doneta, što znači da se, prema Ustavu Jermenije, parlament zemlje raspušta i da će biti raspisani novi izbori“, rekao je Mirzoian.

Jermenski premijer Nikol Pašinjan najavio je 26. aprila da odlazi u tehničku penziju, kako bi omogućio održavanje vanrednih izbora 20. juna.

Prema jermenskom zakonodavstvu, vanredni parlamentarni izbori održavaju se najranije 30 dana i najkasnije 45 dana posle raspuštanja skupštine.

Postupak se formalno pokreće kada u roku od dve nedelje nakon ostavke premijera, poslanici dva puta ne izaberu novog.

Pašinjan je izjavio da će ga zbog toga vladajuća frakcija u parlamentu nominovati dva puta i da ga oba puta neće podržati.

Parlament prvi put nije izabrao šefa vlade 3. maja.

Pašinjan je došao na vlast 2018. godine nakon antivladinih protesta, a ostavku je podneo nakon što se suočio sa kritikama zbog postupaka tokom sukoba u Nagorno-Karabahu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar