U trendu

Jerusalim: Palestinci zabarikadirani u džamiji al-Aksa, mogući sukobi

JERUSALIM – Palestinci su se noćas zabarikadirali u džamiji Al-Aksa, što je izazivalo zabrinutost da bi mogli da izbiju sukobi ukoliko izraelska policija odluči da ih udalji sa te lokacije.

Od početka nedeljne muslimanske jutarnje molitve, tzv. sabah-namaza, ulaz u kompleks Brdo hrama, svetog mesto za jevreje, muslimane i hrišćane, bio je otvoren i policija nije pokušavala da udalji palestinske vernike koji klanjaju u Al-Aksi, prenosi dnevnik Džeruzalem post.

Poseta Jevreja Al-Aksi trebalo bi da počne ovoga jutra, a za sada je nejasno da li će izraelska policija pokušati da udalji palestinske vernike.

Džeruzalem post navodi da oko 200 jevrejskih vernika čeka da uđe u kompleks Brdo hrama.

Jordansko ministarstvo spoljnih poslova upozorilo je u subotu veče na „katastrofalne posledice“ ako izraelske policijske snage uđu u Al-Aksu da uklone Palestince, ističući da bi takav potez situaciju preusmerio ka „većoj napetosti i nasilju, zbog člega će svi platiti cenu“.

Izraelsko ministarstvo spoljnih poslova odgovorilo je u odgovoru da su „oni koji skrnave svetost džamije Al-Aksa i zabarikadiraju se u njoj opasna rulja, radikalizovana i podstaknuta od strane Hamasa i drugih terorističkih organizacija“.

Portparol Hamasa za grad Jerusalim Muhamed Hamade upozorio je da će, kako je naveo, „agresija okupatora naići na otpor i odgovor na zločine okupacije na način koji je srazmeran veličini zločina“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.