Jevreji se ne osećaju bezbedno u Nemačkoj

BERLIN – Nova studija EU o antisemitizmu u Evropi pokazuje da se Jevreji najmanje bezbedno osećaju u Francuskoj i Nemačkoj, zbog čega sve više njih razmišlja o napuštanju Evrope.

Čak 93 odsto Jevreja navelo je da je u proteklih pet godina bilo suočeno s mržnjem u Francuskoj, a 89 odsto u Nemačkoj.

Njih 85 odsto navelo je da u EU antisemitizam predstavlja veliki problem po društvo.

Najveću zabrinutost su ispoljili Jevreji u Francuskoj (95 odsto), zatim slede Jevreji u Nemačko (85 odsto), a najmanje su zabrinuti u Danskoj (56 odsto).

Studija takođe pokazuje da su Jevreji u Nemačkoj bili suočeni sa najvećim brojem antisemitskih napada.

Tako je 41 odsto Jevreja navelo da je protekle godine imalo iskustvo sa antisemitizmom, što je daleko iznad proseka EU koji je na 28 odsto.

Zbog svega toga, 75 odsto Jevreja u Nemačkoj navodi da sve češće izbegava nošenje jevrejskih simbola u javnosti, a 46 odsto Jevreja u Nemačkoj je ukazalo da ne odlaze u pojedine delove gradova u kojima žive.

Izaslanik nemačke vlade za borbu protiv antimisetizma Feliks Klajn šokiran je rezultatima istraživanja.

„To što Jevreji iz straha od napada izbegavaju određene delove zemlje smatram alarmantnim signalom“, rekao je Klajn, najavivši borbu protiv takvog stanja.

Zbog aktuelne situacije u Evropi sve je veći broj Jevreja koji razmišlja da napusti EU, a u Nemačkoj i Francuskoj njih čak 44 odsto.

„Antisemitizam je u prošlosti previse smatran problemom samo Jevreja. Nedostaje svest o tome da antisemitizam predstavlja pretnju svima nama, našoj zajedničkoj nemačkoj kulturi“, kaže Klajn za nemački „Bild“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.