U trendu

Jordan: Policija rasterala demonstrante kod graničnog mosta

AMAN – Jordanska policija nasilno je danas rasterala stotine propalestinskih demonstranata koji su pokušavali da dođu do graničnog mosta koji vodi do Zapadne obale koju je okupirao Izrael.

Policija je intervenisala suzavcem i pucala u vazduh da bi zaustavila oko 500 mladih demonstranata, koji su se odvojili od zakazane rute marša u blizini granice, organizovanog u znak protesta zbog izraelskih napada na Palestince, potvrdili su svedoci Rojtersu.

Demonstranti su bili na pet kilometara od mosta kralja Huseina, u Izraelu poznatog kao most Alenbi, u dolini Jordana nasuprot palestinskom gradu Jerihonu na Zapadnoj obali, a svedoci su potvrdili da je u protestu učestvovalo oko 2.000 ljudi koji su pozivali jordanskog kralja Abdulaha da otvori granice.

Nekoliko hiljada demonstranata, takođe, je izašlo na ulice nakon današnje molitve iz glavne Huseinijeve džamije u centru Amana skandirajući antiizraelske parole.

Oni su pozivali na proterivanje izraelskog ambasadora i ukidanje nepopularnog mirovnog sporazuma sa Izraelom.

Većina od jordanskih 10 miliona građana palestinskog je porekla. Oni ili njihovi roditelji su proterani ili pobegli u Jordan u borbama koje su pratile stvaranje države Izrael 1948. godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.