U trendu

Još tri državljana BiH zaražena britanskim sojem virusa

SARAJEVO – U BiH su potvrđena još četiri slučaja novog soja britanskog virusa, a virusolog Teufik Goletić, da su od toga tri državljana BiH – dva sa područja Zenice i jedan sa područja Sarajeva.

Goletić je za sarajevsku N1 tv rekao da to govori da se britanski soj virusa širi i da se mora voditi računa o poštovanju epidemioloških mera.

„Bojim se da nismo u prilici da se previše opuštamo, pogotovo što osim tog britanskog soja mi smo utvrdili i prilikom prošlog sekvencioniranja, a i sada da imamo još jednu vrlo interesantnu liniju B1258, koja se bitno uspešnije prenosi unutar populacije ljudi nego dosadašnji SARS-Cov-2 virus“, rekao je.

Prema njegovim rečima, epidemiološka situacija u BiH se sa pojavom ovog soja komplikuje i očigledno je, ističe, da na terenu cirkulišsu različite genetske linije i varijante.

Upitan da li to znači potvrdu da se britanski soj širi među populacijom u BiH, Goletić kaže:

„To upravo znači to. Nažalost, on se očigledno širi. Mi imamo i nekih prvih pokazatelja da neki od PCR testova, njihova senzitivnost, može doći u pitanje. U tom kontekstu, verovatno će Krizni štab Ministarstva zdravstva FBiH dati zasigurno preporuku koji testovi bi bili najadekvatniji za pokrivanje svega što nam trenutno cirkulira u humanoj populaciji u BiH“, rekao je Goletić, koji je stava da epidemiološke mere ne treba popuštati.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.