U trendu

Još uvek bez zvaničnih informacija o požaru u srpskoj crkvi u Njujorku

Pet dana od velikog požara u crkvi Sveti Sava u Njujorku, koji je do temelja uništio to zdanje na dan pravoslavnog Uskrsa, nema zvaničnih informacija o uzroku vatrene stihije, istraga, u kojoj ne učestvuje Federalni istražni biro (FBI), je u toku.

Patrijarh srpski Irinej rekao je juče beogradskim medijima da je najmanje moguće da se taj saborni hram na Menhetnu zapalio od sveće, te dodao da će, čim bude završen izveštaj o uzrocima požara, krenuti obnova hrama.

Vladika Mitrofan Kodić je rekao da požar u crkvi Sveti Sava nije teroristički čin jer, kako objašnjava, da je ovo delo terorista, onda bi oni to uradili za vreme službe kada je crkva bila puna ljudi.

Ovaj istočnonemački vladika kaže i da ne veruje da je neko namerno podmetnuo požar, te dodaje da ne želi da opterećuje savest takvim mislima.

„Eksperti koji istražuju ovaj slučaj na osnovu dokaza otkriće koji je pravi uzrok požara“, naveo je vladika Mitrofan verujući da su pravi uzrok požara sveće i ljudski nemar.

Vladika je, takođe, dodao da je siguran da ovo nije nikakav teroristički čin.

„Da je ovo delo terorista, onda bi oni to uradili za vreme službe kada je crkva bila puna ljudi. Ja sam tog dana držao službu koja je protekla u najboljem redu. Sve se desilo kada se služba bila gotova, i vernici su otišli. Zašto bi neko palio praznu crkvu?!, zapitao je on i dodao da je ipak najbolje da se sačeka izveštaj policije.

Vladika kaže da su svi još u šoku.

„Moraćemo ubrzo da nađemo mesto na kom ćemo da se okupljamo, videćemo gde, ali u svakom slučaju moramo brzo da se snađemo. Vernici se nadaju da će uskoro dobiti novu crkvu“, rekao je on i dodao da su Srbi u velikoj žalosti jer su „izgubili najveću svetinju“.

Istraga, prema njegovim rečima, još nije završena, ali istražitelji su fokusirani na sveće kao jedini uzrok požara. Njujorški vatrogasci takođe veruju da su sveće izazvale požar, dodao je.

Inače, crkva Svetetog Save je poznata i kao Kapela Trojstva, sagrađena je pred kraj 19. veka po nacrtu arhitekte Ričarda Updžina i građena je u gotskom stilu. Nekada je pripadala protestantskoj crkvi, ali ju je vladika Nikolaj Velimirović pomoću vernika otkupio za potrebe srpske zajednice.

Prema izveštaju RTS-a iz Njujorka FBI nije pokrenuo istragu o požaru u pravoslavnoj crkvi na Menhetnu.

Jedinu istragu o ovoj nesreći, dodaje se, vode tamošnji vatrogasci.

„Njujorški vatrogasci vode istragu. U ovom trenutku nema istrage FBI“, rekla je za internet portal Radio-televizije Srbije portparolka njujorškog ogranka FBI Keli Langmajster.

Njujorški vatrogasci potvrdili su juče da je istraga o požaru u crkvi Svetog Save u toku, kao i da su istražitlji fokusirani na sveće kao mogući uzrok požara.

Vatrogasci su, istovremeno, naveli da ne sumnjaju da je požar podmetnut, napominjući da su požar verovatno prouzrokovale neugašene sveće.

Saborna crkva Svetog Save u Njujorku izgorela je u nedelju u požaru koji ju je zahvatio samo nekoliko sati nakon što su vernici u njoj prisustvovali uskršnjoj liturgiji.

I Glas Amerike je javio da je istraga o ovom požaru još u toku, a parohijan Miroslav Vajić kaže da je materijalna šteta ogromna.

Od nedelje uveče, parohijani srpske pravoslavne Saborne crkve Svetog Save u Njujorku, ne mogu da se smire zbog nesreće, koja ih je zadesila.

U požaru, o kojem je vest vrlo brzo obišla čitav svet, izgorelo je sve. Istraga je još u toku, a parohijan Miroslav Vajić ističe da je materijalna šteta ogromna.

„Zidovi se sastoje iz tri sloja, to je njihova stara gradnja. Sve je to izgorelo i ti zidovi i te ruševine sa unutrašnje strane, sve je izgorelo. Ne postoji ništa ni oltar, niti bilo šta što bi davalo znake da je nešto sačuvano. Ja sam danas baš pogledao celu crkvu unutra i interesovalo me je, jer sam u toj crkvi proveo mnogo lepih trenutaka. Ta slika je grozna“, rekao je Vajić i dodao da se sve pretvorilo u „pepeo u kamenu“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.