Junker: Imenovanje fon der Lajen nije bilo transparentno

HELSINKI – Predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker kritikovao je danas proces imenovanja njegovog naslednika, nemačke ministarke odbrane Ursule fon der Lajen, navodeći da on nije bio transparentan.

„Proces nije bio baš transparentan“, rekao je Junker na konferenciji za novinare u Helsinkiju, komentarišući način na koji su lideri EU ove nedelje imenovali novog predsednika Evropske komisije.

Junker je dodao da je on pre pet godina imenovan na transparentan način nakon kampanje na evropskim izborima, prenosi Rojters.

„Nažalost, to nije postalo tradicija. Bio sam prvi i poslednji vodeći kandidat“, rekao je Junker.

On je rekao da je dobro što Finska preuzima predsedavanje Savetom EU, jer su liderstvo i stabilnost tipične karakteristike te zemlje.

„Imamo puno razloga da budemo optimisti, jer je Helsinki uvek sledio evropski put“, poručio je Junker, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa finskim premijerom Anti Rineom, prenosi italijanska ANSA.

On je rekao i da je saglasan sa programom finskog predsedavanja, posebno u pogledu klimatskih promena, koje su za Helsinki jedan od glavnih prioriteta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.