U trendu

Južna Koreja i SAD započinju vojne vežbe

SEUL – Južna Koreja i Sjedinjene Američke Države započeće u utorak preliminarne vojne vežbe, uprkos upozorenju Severne Koreje da će vežbe umanjiti šansu za međukorejski mir, izvestila je danas agencija Ionhap.

Vojne vežbe pod nazivom Obuka osoblja za upravljanje kriznim situacijama, osmišljene su da ispitaju spremnost saveznika da odgovore na potencijalne nepredviđene situacije, piše Rojters.

Južnokorejsko ministarstvo odbrane saopštilo je da vreme, obim i formacija vežbi još nisu finalizovani.

Južna Koreja i SAD redovno izvode vežbe uglavnom u proleće i leto, dok se Severna Koreja tim vežbama protivi decenijama i naziva ih probom rata.

Kim Jo Džong, sestra severnokorejskog lidera Kim Džo-Una i visoki zvaničnik vladajuće Radničke partije, upozorija je jug prošle nedelje da bi održavanje vežbi potkopalo napore o obnovi odnosa dve Koreje.

Dve zemlja, naime, nedavno su obnovile dežurne telefone koje je Pjongjang presekao pre godinu dana, a Kim i južnokorejski predsednik Mun Dže-In pokušavaju da nastave susrete radi popravljanja međusobnih odnosa.

Upozorenje Severne Koreje navelo je članove Munove vladajuće stranke u Seulu da zatraže odlaganje vežbi radi ubrzanja međukorejskog pomirenja, ali šef vladajuće stranke Song Jang-Žil rekao je da se vežbe ne mogu odlagati jer se redovno izvode u odbrambene svrhe i jer su pripreme „skoro završene“.

Vežbe su smanjene poslednjih godina kako bi se olakšali pregovori usmereni na ukidanje nuklearnog programa Pjongjanga u zamenu za ublažavanje američkih sankcija.

Pregovori su propali nakon neuspešnog samita 2019. godine između Kima i tadašnjeg američkog predsednika Donalda Trampa.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.