U trendu

Južna Koreja uputila hice upozorenja severnokorejskom patrolnom brodu

Južnokorejska vojska uputila je hice upozorenja da odvrati severnokorejski patrolni brod koji je prešao spornu pomorsku granicu između dve zemlje, saopšteno je danas u Seulu.

Brod je prešao Severnu graničnu liniju, poznatu po nazivu na engleskom „Northern Limit Line“ (NLL), juče kod južnokorejskog ostrva Bekrieong, naveo je združeni generalštab južnokorejske vojske.

„Brzi čamac naše mornarice poslao je poruke upozorenja, izveo pucnje upozorenja i odmah potisnuo“ patrolni čamac, dodaje se u saopštenju.

Dodaje se da je južnokorejska vojska „spremna da se suprotstavi raznim provokacijama i da zadrži odlučujući borbeni položaj uz pažljivo praćenje kretnja neprijatelja“.

Pomorska granica koju nikad zvanično nije priznala Severna Koreja dugo je mesto tenzija između dve Koreje. Dve zemlje su tehnički još u ratu od Korejskog rata 1950-1953 koji je završen primirjem bez mirovnog sporazuma.

Tokom prošlogodišnjih severnokorejskih proba naoružanja jedna raketa pala je južno od te linije blizu južnokorejskih teritorijalnih voda prvi put od kraja Korejskog rata.

Kao odgovor na to Seul je lansirao tri rakete, prekinuo vazdušne rute i upozorio stanovnike ostrva u toj oblasti da se sklone u bunkere.

Severna Koreja poslednjih meseci povećava probe oružja i izjavila je da je njen status nuklearne sile „nepovratan“, čime je definitivno zatvorila vrata pregovorima o njenom razoružanju.

Južna Koreja i SAD pojačale su vojnu saradnju i sprovele su više opsežnih zajedničkih vojnih vežbi u toj oblasti što je razljutilo Pjongjang koji smatra da su te vežbe generalna proba za invaziju na njenu teritoriju ili za svrgavanje njenog režima.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar