U trendu

K. Adenauer: Za spor SPC i MPC potrebni „upućeni posrednici“

BERLIN – Sukob Srpske pravoslavne crkve (SPC) i kanonski nepriznate Makedonske pravoslavne crkve (MPC) traje već više od 50 godina i vaseljenski patrijarh želi da posreduje, ali za suštinsko prevazilaženje sukoba potrebni su i drugi posrednici, prenosi DW ocenu iz analize nemačke Fondacije Konrad Adenauer.

Autor analize, dr Otmar Ering, koordinator Fondacije za internacionalni religijski dijalog, najpre navodi istorijsku pozadinu – od dodeljivanja autokefalnosti Ohridskoj arhiepiskopiji 1019. godine, preko ukidanja 1767, zatim uticaja Bugarske pravoslavne crkve tokom 19. veka i potpadanja teritorije današnje Severne Makedonije nakon balkanskih i Prvog svetskog rada pod nadležnost Srpske pravoslavne crkve, a na osnovu tomosa (dekreta) koji je 1920. izdala Vaseljenska patrijaršija.

Godine 1967, na dvestotu godišnjicu ukidanja autokefalnosti, Ohridska arhiepiskopija proglasila je autokefalnost, ali SPC to ne priznaje i taj raskol traje do danas.

Iako je u oktobru 2020. vaseljenski patrijarh odbio da potvrdi autokefalnost MPC uz komentar da to „nije pitanje autokefalnosti“, vec? je reč o „isceljenju raskola“, Vartolomej I ipak se ponudio da posreduje i predložio da se predstavnici SPC i MPC sastanu u Beogradu, što su iz MPC odbili, navodeći da se tamo ne osećaju bezbedno.

Vaseljenski patrijarh je nakon toga dve strane pozvao na sastanak u Istanbul, ali je 20. novembra 2020, patrijarh SPC Irinej preminuo, tako da se sastanak ne može održati do izbora novog poglavara SPC, što se očekuje 18. februara.

U analizi Fondacije Konrad Adenauer se zaključuje da, čak i da se kroz posredovanje Vaseljenske carigradske patrijaršije sukob između dve crkve reši, još ostaje problem ogromne štete nastala dugotrajnim sukobom između makedonske i srpske strane na političkom i socijalnom nivou, koji se mora prevazići dijalogom.

Ocenjuje se da je za to obema stranama potrebna podrška i razumevanje „upućenih moderatora i posrednika“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.