U trendu

Kačinjski: Nema pregovora dok je pod ruskom okupacijom 20 odsto Ukrajine

Lider poljske vladajuće konzervativne stranke Pravo i Pravda Jaroslav Kačinjski upozorio je da ne može biti nikakvih mirovnih pregovora sve dok Rusija okupira 20 odsto teritorije Ukrajine, a da postavljanje bilo kakvih uslova Ukrajini znači samo pomaganje Rusiji.

„Rusija okupira 20 odsto teritorije Ukrajine i Ukrajinci ne mogu da pristanu na takav gubitak. Vraćanje teritorija je uslov za poštene pregovore. Naravno, bilo bi dobro da se Rusi jednostavno povuku i tada bi počeli pregovori. Ali verovatno na to ne može da se računa i biće potrebno da se te teritorije povrate s oružjem u ruci“, kazao je sinoć Kačinjski u intervjuu za poljski državni radio i televiziju.

Kačinjski koji trenutno nije ni na kakvoj funkciji osim partijskog lidera ali ima uticaj veći i od premijera i predsednika države naglasio je da je nacionalni interes Poljske da Ukrajina ne bude poražena.

„Pad Ukrajine za nas bi bila ogromna opasnost i u vezi s tim treba učiniti sve da ne bude poražena. U granicama naših mogućnosti i naravno u saradnji sa našim saveznicima“, rekao je Kačinjski.

Lider vadajućih poljskih konzervativaca koji je izazvao manji skandal u Poljskoj kada je posle govora američkog predsednika Džozefa Bajdena u Varšavi pred godišnjicu napada Rusije na Ukrajinu kazao da Bajden „nije rekao ništa“, sada u intervjuu za državni Poljski radio i TVP.info kazao je da je predsednik SAD u razgovorima sa poljskim zvaničnicima, medju kojima nije bilo Kačinjskog, predstavio interesantan koncept nove arhitekture bezbednosti na istoku Evrope, gde Poljska igra značajnu ulogu.

„Moramo da se naoružavamo ako želimo da u tom projektu odigramo važnu ulogu i da dugoročno ojačamo našu poziciju. Sada kupujemo velike količine jako opasnog oružja“, rekao je Kačinjski i dodao da nije samo reč o odvraćanju napada ili odbrani od Rusije već i da deo medjunarodne pozicije svake države jeste njena vojna snaga.

Kačinjski je naglasio da je bolje biti zadužen zbog kupovine oružja nego okupiran, a ko god vidi šta se dešava u Ukrajini nema, po njegovom uverenju, nikakve sumnje u to.

Za napad Rusije na Ukrajinu Kačinjski je optužio i Nemačku, a delimično i Francusku i ruski gasovod na dnu Baltika do Nemačke Severni tok.

„Ima zemalja koje su igrale na kartu saradnje sa Rusijom. To je stara tradicija u stilu Bizmarka da se stiče dominacija nad Evropom preko saradnje sa Rusijom. Teško bi bilo napasti Ukrajinu kada bi preko te zemlje išla nafta u Evropu. Otud i odluka o gasovodima preko Baltika. Bez toga ta specijalna operacija koja je trebalo da bude brza i bez većih negativnih posledica po Rusiju bila bi praktično nemoguća“, kazao je Kačinjski.

U intervjuu je Kačinjski po običaju kritikovao Evropsku uniju da u njoj vlada velika zona bespravlja ali je naglasio da Poljska mora da bude u EU, a da se nada da će doći vreme kada će se EU promeniti tako kako odgovara njegovim zamislima.

„Treba biti strpljiv da dobijemo mogućnost da promenimo mnogo u EU u njenu korist. U ovom trenutku odlučuju neoimperijalni planovi, pre svega nemački sa izvesnim udelom Francuske. Ako EU bude organizacija gde će jači ucenjivati parama ona će potpuno promeniti karakter i prestaće da vrši ulogu koju je trebalo da vrši“, rekao je Kačinjski u intervjuu za poljski državni radio i televiziju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.