Kako je Rusija zbog Srbije promenila politiku

Predsednica Saveta federacije Rusije Valentina Matvijenko izjavila je da je odluka nekadašnjeg ruskog premijera Jevgenija Primakova da u znak protesta zbog početka agresije NATO-a na Saveznu Republiku Jugoslaviju okrene svoj avion nad Atlantskim okeanom tokom puta za SAD predstavljala je početak nezavisne politike Rusije.
Kako je objasnila, Rusija je pokušala da spreči NATO intervenciju u Jugoslaviji, ali uprkos nastojanjima da Rusija uspostavi dijalog sa Zapadom – SAD u Evropa nisu obraćale pažnju na nju.

„Čak je i tadašnji premijer Jevgenij Primakov uradio mnogo kako bi uspostavio dijalog Rusije i Zapada. Štaviše, Rusija je pokušala da spreči NATO intervenciju u Jugoslaviji, ali cinizam cele te priče leži u činjenici da je bombardovanje pokrenuto onog trenutka kada je Primakov bio na letu za Ameriku“, ukazala je.

Matvijenkova je navela i da Zapad bez ikakvih dokaza pokušava da optuži Rusiju za agresivno ponašanje, ali da se to dešava isključivo zato što Moskva ima nezavisni stav i zalaže se protiv mešanja u unutrašnja pitanja drugih zemalja.

Dodala je i da se trenutno u Rusiji mogu čuti mišljenja da bi odnosi sa Zapadom mogli biti bolji kada bi Moskva malo više pratila politiku Vašingtona, ali da tragedija koja se dogodila sa Jugoslavijom to poriče.

Prethodno je Gornji dom ruskog parlamenta, povodom predstojeće 20. godišnjice od početka vojne agresije protiv SRJ, usvojio dokument u kojem se ističe da je vojna operacija NATO-a protiv suverene Savezne Republike Jugoslavije pretvorilo Alijansu u glavnu opasnost za bezbednost u svetu.

Takođe se ističe da je nekažnjavanje odgovornih dovelo je do novih tragedija u Siriji, Iraku i Libiji, kao i da se odrazila se na dalji razvoj uzajamnih odnosa između evropskih država i negativno se odrazila na njihovo međusobno poverenje.

(Sputnjik)

4 komentara
 1. Anonimni

  bombardovanje pokrenuto onog trenutka kada je Primakov bio na letu za Ameriku“

 2. Anonimni

  NATO AGRESIJA NA SRBIJU(SRJ=SRBIJA +CRNA GORA) OD 23.3.1999 DO 10.6.1999 , „bombardovanje NATO SEpokrenuto onog trenutka kada je premijer Rusije Primakov bio na letu za Ameriku“

 3. Anonimni

  braca rusi jedini na svetu nas stite i brinu o nama to sto su potpisali ovu deklaraciju avioni, tenkovi, podmornice, nuklearne bombe nema to sto rusija nema. tajne baze ispod antarktika, kao i ispod kavkaza gde imaju podzemno more moze do svakog mora na svetu da isplovi podmornica. tehnologija ambilife za preciscivac vazduha koja stiti ukoliko ameri odluce da idu u napad nuklearnim naoruzanjem. anti raketni stit oko cele azije koji stiti od svih mogucih napada kopno/zemlja nece amerima nista proci mogu samo da zveckaju oruzjem!! nama srbima je najbolje sa njima da idemo! a kada amerika napadne mi cemo biti zasticeni ja uzo na pro100healthy rusku tehnologiju ambilife preciscivac vazduha pa i ako krenu bas me briga

  1. mima

   Kakav je to precescivac ?Meni treba.

Napišite komentar