U trendu

Kalabuhov: Veze Rusije i Srpske strateškog karaktera

BANJALUA – Ambasador Ruske Federcije u BiH Igor Kalabuhov izjavio je danas u Banjaluci, posle sastanka sa predsednicom Republike Srpske Željkom Cvijanović, da veze između Republike Srpske i Rusije u nekim segmentima imaju strateški karakter.

Kalabuhov je istakao da su u fokusu bile brojne teme, među kojima su saradnja u domenu vakcinisanja, gde su, kako je naveo, dogovoreni neki potezi da se unapridi ovo pitanje.

„?edna od tema o kojoj imamo gotovo identično mišljenje je situacija u BiH, u kontekstu realizacije Dejtonskog mirovnog sporazuma. Posebna tema je unapređivanje svaka vrste veza između Republike Srpske i Ruske Federacije u pogledu ekonomije, humanitarnih pitanja, kulturnih i drugih veza“, rekao je Kalabuhov novinarima, prenela je Srna.
Kalabuhov, kojem je ovo bila nastupna poseta, naveo je da Ruska Federacija ima veliki kapacitet u svim pomenutim oblastima, te da je otvorena za rešavanje svih tih pitanja.

Kalabuhov je izrazio nadu da će u narednom periodu imati priliku da sarađuje sa predstavnicima Vlade Republike Srpske, Srpske pravoslavne crkve i drugih verskih zajednica, konstitutivnih naroda, ali i predstavnicima u oblastima kulture i umetnosti, koje su teško pogođene pandemijom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.