U trendu

Kalin o obnavljanju saradnje između Turske i Egipta

ISTANBUL – Razgovori između Turske i Egipta sledeće sedmice mogli bi dovesti do obnavljanja saradnje između dve regionalne sile i pomoći naporima da se okonča rat u Libiji, izjavio je danas Ibrahin Kalin, portparol i savetnik predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana.

Odnosi su zategnuti otkako je egipatska vojska srušila demokratski izabranog predsednika pripadnika Muslimanske braće bliskog Turskoj 2013. godine, što je Ankara videla kao vojni puč, preneo je Rojters. Medutim, odnedavno Turska je počela da radi na obnovi veza sa Egiptom i arapskim državama u Persijskom zalivu, pokušavajući da prevaziđe razlike zbog kojih je Ankara postala sve izolovanija u arapskom svetu, navela je agencija.

Obaveštajni šefovi, kao i ministri spoljnih poslova dveju zemalja su bili u kontaktu, a turska diplomatska misija posetiće Egipat početkom maja, rekao je Kalin u intervjuu Rojtersu.

„S obzirom na realnost na terenu, mislim da je to u interesu obe zemlje i regiona da se normalizuju odnosi sa Egiptom“, rekao je on.

„Zbližavanje sa Egiptom … sigurno će pomoći bezbednosnoj situaciji u Libiji jer potpuno razumemo da Egipat ima dugačku granicu sa Libijom i to ponekad može predstavljati bezbednosnu pretnju za Egipat“, kazao je Kalin.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar