U trendu

Kan: Nije nemoguće da će se Putinu u nekom trenutku suditi

HAG – Glavni tužilac Međunarodnog krivičnog suda u Hagu Karim Kan izjavio je da je moguće da će se predsedniku Rusije Vladimiru Putinu u nekom trenutku suditi za ratne zločine pred tim sudom, prenosi CNN.

„Mislim da oni koji misle da je to nemoguće ne razumeju istoriju jer su glavni nacistički ratni zločinci, (bivši predsednik Jugoslavije Slobodan) Milošević, (bivši vođa bosanskih Srba Radovan) Karadžić, (bivši vojni oficir bosanskih Srba Ratko) Mladić, (bivši predsednik Liberije) Čarls Tejlor, (bivši premijer Ruande) Žan Kambanda, (bivši predsednik Čada) Hisen Habre… Svi su oni bili moćni pojedinci, a ipak su se našli u sudnicama, a o njihovim postupcima presuđivale su nezavisne sudije“, rekao je Kan i dodao da to takođe daje nadu da je, koliko god teško bilo, zakon uvek iznad svega.

„Mislim da poruka mora da bude da osnovni principi humanosti obavezuju svakoga. I niko ne treba da oseća da je iznad zakona. Niko ne treba da oseća da može da deluje bezbrižno, i da definitivno, niko ne treba da oseća da može da deluje i počini genocid, ratne zločine ili zločine protiv čovečnosti i prođe nekažnjeno“, istakao je Kan.

MKS u Hagu je juče izdao naloge za hapšenje Putina i ruske zvaničnice Marije Lvove-Belove u vezi sa navodnim planom nasilnog deportovanja hiljada ukrajinske dece u Rusiju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.