U trendu

Kanada: Lokalni lideri traže sastanak sa premijerom zbog krize u zdravstvu

OTAVA – Lideri kanadskih provincija pozvali su premijera Džastina Tridoa da se sastane sa njima zbog krize zdravstva u zemlji.

Bolnice u Kanadi su se suočile sa značajnim pritiskom i opterećenjem, a u izveštajima se navodi da su pacijenti umirali čekajući na prijem u bolnice i na negu, prenosi Bi-Bi-Si.

Trido je ranije izajvljivao da je voljan da obezbedi više sredstava za zdravstvo koje se u Kanadi finansira iz javnih izvora, ali tako što privatne neprofitne organizacije poseduju bolnice i zapošljavaju lekare, a vlada na sebe preuzima troškove, dok lokalni zdravstveni sistem primenjuje kombinovanje federalnih i pokrajinskih izvora za finansiranje zdravstva.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare u petak, svih 13 kanadskih provincijskih lidera javno je zatražilo od Tridoa da se sastane sa njima početkom sledeće godine.

Oni su obnovili svoj zahtev da se poveća udeo federalne vlade u izdacima za zdravstvenu zaštitu sa 22 na 35 odsto, optužujući kanadske vlasti da ne pokrivaju pravičan deo troškova.

„Mi to ne možemo sami“, upozorio je premijer provincije Ontario Dag Ford.

Bolnice širom Kanade su se ove godine suočile sa značajnim poteškoćama zbog nedostatka stručnog osoblja i povećanja broja bolesnika.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.