U trendu

Kanada optužila Kinu da se mesa u izbore, Peking negira

PEKING – Kina je danas saopštila da bi Kanada trebalo da se uzdrži od komentara koji štete odnosima dve zemlje, nakon što je Otava iznela optužbe da se Peking meša u izborni proces te zemlje.

„Kanada bi trebalo da prestane da iznosi komentare koje štete odnosima sa Kinom“ saopštio je danas portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova,prenosi Rojters.

Ovo regaovanje kineskog ministarstva odnosilo se na izjavu kanadskog premijera Džastina Trudoa koji je izneo optužbe da Kina pokušava da se meša u izborni proces u Kanadi.

Trudo je optužio Peking da vodi „agresivnu igru“ prema demokratijama i da cilja kanadske institucije, prenosi BBC.

Lokalni mediji izvestili su da su kanadske obaveštajne službe identifikovale „tajnu mrežu“ kandidata koje su imale podršku Pekinga na nedavnim izborima.

Najmanje 11 kandidata podržavala je Kina na saveznim izborima 2019. godine, saopštili su Trudou bezbednosni zvaničnici, navodi BBC.

Pozivajući se na neimenovane obaveštajne zvaničnike, lokalni emiter „Global njuz“ izvestio je da je Peking usmeravao sredstva kandidatima i da su kineski operativci delovali kao savetnici u kampanji mnogima od njih.

U jednom konkretnom slučaju, sredstva od 250.000 kanadskih dolara su usmerena preko kancelarije pokrajinskog poslanika iz Ontarija, prema ovom izveštaju.

Operacija, koja je navodno vođena iz kineskog konzulata u Torontu, takođe je imala za cilj da se operativci infiltriraju u kancelarijama kanadskih poslanika kako bi na taj način pokušali da utiču na političke odluke.

Veruje se da je pokušaj mešanja bio usmeren na obe glavne političke stranke Trudovu Liberalnu stranku i opozicionu Konzervativnu partiju, ali nije poznato da li je operacija bila uspešna, navodi BBC.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.