U trendu

Kandidati srpskih stranaka na izborima u Hrvatskoj

ZAGREB – Srbi u Hrvatskoj na lokalne izbore u nedelju izlaze predvođeni jedinom srpskom parlamentarnom strankom, Samostalnom demokratskom srpskom srankom (SDS S) i ujedno su svojevrsni ispit za tu stranku, koja je od prošle godine u koaliciji sa vladajućim HDZ-om na državnom niovu.

Za neke sredine, gde su Srbi na lokalnom nivou na granici oko 15 posto udela u ukupnom stanovništvu i oko pet posto na regionalnom, izbori za zamenike predstavnika u izvršnoj vlasti iz srpskih redova možda su i poslednji s obzirom na evidentan demografski pad i predstojeći popis stanovništva prema kojem će se regulisati buduća prava nacionalnih manjina, piše portal hrvatskog nedeljnika Novosti.

Pregled kandidacijskih lista u mnogim sredinama odaje utisak manjeg broja kandidata za izvršne funkcije, pogotovo iz srpske zajednice.

Takođe, za razliku od prošlih izbora, primećuje se da druga politička stranka koja okuplja Srbe u Hrvatskoj, Demokratski savez Srba (DS S), izlazi s mnogo manjim brojem kandidata.

U brojnim sredinama kandidati DS S-a na prošlim izborima na ovima se ne kandidiraju pod stranačkim imenom, nego u ime grupe birača.

Nepovoljan politički trend nastavlja se i na listama političkih stranaka za predstavnička tela, pogotovo za gradska veća i županijske skupštine, na kojima pripadnice/i srpske zajednice zauzimaju kao po pravilu neulazna mesta na listama, čak i u sredinama gde Srbi čine značajan broj.

Iznenađenje ovih izbora, navodi portal, sasvim je sigurno grad Knin, gde u koaliciji izlaze SDS S i SDP sa kandidatkinjom za gradonačelnicu, saborskom poslanicom Anjom Šimpragom.

Ocenjuje se da je to veliki iskorak za srpsku zajednicu koja prvi put nakon 1995. ima svog kandidata za čelno mesto u izvršnoj vlasti Knina, gde je broj Srba pao na 23 posto.

U Šibensko-kninskoj županiji SDS S ima kandidata za zamenika župana koji je i nosilac samostalne liste te stranke za županijsku skupštinu, za zamenika gradonačelnika Knina iz srpskih redova, za načelnika Ervenika, za načelnika Kistanja i za načelnika Biskupije.

Svi oni su bez protivkandidata.

Na istoku Hrvatske, za razliku od juga, poprilična je gužva među kandidatima iz srpskih redova, pše portal i dodaje da su za zamenika župana Vukovarsko-sremske županije četiri kandidata: jednog iz SDS S-a i troje iz grupe birača.

Za mesto zamenika gradonačelnika dva su kandidata iz DS S i SDS S.

Za opštinu Borovo takmiče se dosadašnji načelnik Zoran Baćanović iz SDS S-a i Nikola Lukić iz grupe birača.

Za skupštinu Vukovarsko-sremske županije nosilac liste je SDS S-ova saborska zastupnica Dragana Jeckov.

Za razliku od prošlih lokalnih izbora, ovog puta srpska zajednica u Gračacu izlazi jedinstvena, u koaliciji Samostalne srpske stranke i DS S-a, koji je prošli put podržavao kandidatkinju HDZ-a.

U Lici SDS S ide samostalno za županijsku skupštinu, u Karlovačkoj županiji ta stranka ima kandidata za zamenika župana, a u Krnjaku su za načelnika opštine kandidovani s predstavnici iz SDS S i HDZ-a.

U Ogulinu, jedinom gradu Karlovačke županije gde Srbi imaju pravo na zamenika gradonačelnika, dva su kandidata iz SDS S-a i DS S-a.

U Sisačko-moslavačkoj županiji, koju muče posledice razornog potresa, za zamenika župana iz srpskih redova tri su kandidata: dvojicu iz grupe birača i kandidatkinju iz SDS S.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.