U trendu

Kapeli: U Brazilu završeni neredi pristalica bivšeg predsednika Bolsonara

BRAZILIJA – U Brazilu su završeni neredi koji su kulminirali upadom pristalica bivšeg brazilskog predsednika Žaira Bolsonara u Kongres u nedelju, potvrdio je danas zvaničnik koga je predsednik Luis Injasio Lula da Silva imenovao da uguši nemire.
Zvaničnik Federalnog okruga Rikardo Kapeli napisao je danas na Tviteru da je situacija pod kontrolom, uključujući i glavni grad Braziliju.
Kapeli je naveo da će odgovorni za nerede biti identifikovani i kažnjavani, preneo je Si-En-En (CNN).
Kapelija je u nedelju imenovao Da Silva da upravlja bezbednosnom situacijom u Federalnom okrugu nakon napada Bolsonarovih pristalica na ključne vladine institucije.

Da Silva je prošle godine u oktobru u drugom izbornom krugu nadmašio protivnika, desničara i dotadašnjeg predsednika Bolsonara za oko jedan odsto glasova, podseća Rojters.

Prema zvaničnim rezultatima, Lula je osvojio 50,9 odsto glasova, a Bolsonaro 49,15.

Nakon toga počinju protesna okupljanja Bolsonarovih pristalica ispred vojnih baza širom Brazila i apeli da se izvrši vojna intervencija, a Lula spreči da ponovo preuzme predsedničku funkciju.

Hiljade ekstremnih desničara, Bolsonarovih pristalica napale su u nedelju zgrade federalne vlade i predsedničku palatu, a Da Silva, koji nije bio u Braziliji u trenutku izbijanja nereda, okrivio je Bolsonara za haos i najavio da će „svi umešani biti kažnjeni“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.