U trendu

Kast i Borić idu u drugi krug predsedničkih izbora

SANTJAGO DE ČILE – U Čileu će sledećeg meseca biti održan drugi krug predsedničkih izbora, nakon što je bivši kongresmen desnice Hose Antonio Kast završio na prvom mestu u prvom krugu glasanja u nedelju, ispred levičarskog poslanika i bivšeg lidera protesta Gabrijela Borića.

Na osnovu skoro 97 odsto prebrojanih glasova, Kast je osvojio 27,94 odsto glasova naspram 25,75 odsto koliko je osvojio Borić, prenosi agencija Rojters.

Umereniji kandidati desnog centra su se takođe pokazali dobro, što je, kako ocenjuje Rojters, potencijalno pojačanje za Kasta.

“Danas je narod Čilea progovorio”, izjavio je Kast u svom govoru pristalicama nakon objavljivanja rezultata, dodajući da su izbori zapravo izbori između “slobode i komunizma“.

Borić se, sa druge strane, dotakao kriminala i trgovine drogom u svom govoru, što je nešto što je retko radio pre glasanja, čime je, kako ocenjuje Rojters, priznao potrebu da proširi bazu podrške.

“Krstaški rat je da nada pobeđuje strah. Moramo gledati dalje i izaći napolje kako bismo doveli ljude izvan naših granica”, poručio je Borić, 35-godišnji poslanik koji je predvodio studentske proteste 2011. godine zahtevajući tada poboljšanje čileanskog obrazovnog sistema.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar