U trendu

Kazahstan: Tokajev poziva na mir i najavljuje niže cene gasa

NUR SULTAN – Predsednik Kazahstana Kasim Žomart Tokajev pozvao je okupljene građane na protestima da ne slede pozive „destruktivnih pojedinaca“, koji nastoje da potkopaju jedinstvo društva, a najavio da će vlada smanjiti cenu tečnog naftnog gasa (TNG).

„Pozivam demonstrante da ne slede pozive destruktivnih osoba koje su zainteresovane da naruše stabilnost i jedinstvo našeg društva. Ostali zahtevi koji su socio-ekonomske prirode razmotrićemo odvojeno, na sutrašnjem radnom sastanku u prestonici“, napisao je danas Tokajev na svom Tviter nalogu, prenosi TAS S.

Predsednik je podsetio i da je vladina komisija najavila da će cena tečnog gasa biti smanjena na 0,11 dolara po litru što je i zahtev demonstranata.

U nekoliko kazahstanskih gradova izbili su protesti, a negde je došlo i do sukoba okupljenih građana i policije, nakon što je vlada te centralnoazijske zemlje ukinula ograničenje na cenu tečnog naftnog gasa (TNG), što je rezultiralo porastom cena na pumpama.

Na protestima, koji su počeli 2. januara u gradu Žanaozenu zbog povećanja cene TNG učestvovale su hiljade ljudi.

Demonstranti su u tom gradu, koji je centar naftne industrije u zapadnoj provinciji Mangistau, a gde je na desetine ljudi ubijeno u protestima 2011. godine nakon otpuštanja radnika iz naftne industrije, zahtevali da se cena TNG smanji sa 0,27 dolara po litru na prodajnu cenu iz prošle godine koja je iznosila 0,11 dolara, preneo je Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.