U trendu

Keri Lam: „Novi početak u razvoju Hong Konga“

HONG KONG – Liderka Hong Konga Keri Lam izjavila je danas da je taj grad na novoj polaznoj tački razvoja u skladu sa zakonom o nacionalnoj bezbednosti koji je uveden prošle godine, i da joj je prioritet rešavanje dugogodišnje nestašice stambenog prostora u Hong Kongu.

„Na sreću, primena Zakona o nacionalnoj bezbednosti i poboljšanje našeg izbornog sistema vratili su bezbednost i stabilnost u društvo. Hong Kong je sada ponovo spreman za novi početak ekonomskog razvoja“, izjavila je Lam u godišnjem obraćanju, a prenosi agencija Rojters.

Ona se u govoru fokusirala i na obezbeđivanje pristupačnog smeštaja za 7,5 miliona ljudi u gradu.

„Obezbeđivanje pristojnog smestaja za sve je primarni cilj moje stambene politike. Uzimajući u obzir zabrinutost javnosti po tom pitanju, razmotrila sam napredak i iznela svoju viziju po tom pitanju“, istakla je ona.

Cene privatnih kuća dostigle su rekordno visok nivo u julu, podstaknute ograničenom ponudom stanova i velikim prilivom kapitala od strane kineskih kupaca iz kontinentalnog dela.
Zvanični Peking je zakon o nacionalnoj bezbednosti uveo u junu prošle godine, a kojim se predviđaju čak i doživotne kazne zatvora za sve ono što vlasti definišu kao otcepljenje, pobunu i dosluh sa stranim snagama.

Kritičari, pak, tvrde da se ovaj zakon koristi za uništavanje sloboda obećanih u skladu sa formulom „jedna zemlja, dva sistema“ koja je dogovorena kada se Hong Kong vratio pod kinesku vlast 1997. godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.