U trendu

KFOR i 2020. nastavio da obezbeđuje sigurnost svih na Kosovu

BRISEL – U godišenjem izveštaju NATO naglašava se da je Misija KFOR i u prošloj godini nastavila da doprinosi održavanju sigurnog i bezbednog okruženja i slobode kretanja za sve zajednice na Kosovu, kao što nalaže Rezolucija Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244.

„U sprovođenju svojih aktivnosti, NATO sarađuje i pomaže Ujedinjenim nacijama, EU i drugim međunarodnim akterima, prema potrebi, da podrže razvoj stabilnog i mirnog Kosova. KFOR takođe podržava razvoj profesionalnih, demokratskih i multietničkih bezbednosnih struktura na Kosovu“, navodi se u godišnjem izveštaju NATO.

Precizira se da u Misiji KFOR trenutno učestvuje 27 nacija sa 3.411 vojnika.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg, rekao je na konfrenciji za novinare u Briselu da su i aktivnosti NATO u 2020. godinini u najvećoj meri obeležili izazov pandemija Kovid-19, pri čemu je Alijansa pomagala civilnom odgovoru na tu krizu.

„Istovremeno smo nastavili da štitimo sve naše savezenike od bilo koje vrste pretnje. Naše snage ostaju spremne i na oprezu. Nastavljamo da odravamo naše misije od Kosova, preko Avganistana do Iraka”, poručio je Stoltenbreg.

Predstavaljajući godišnji izvešataj o aktivnostima NATO, Stoltenberg je ocenio da je 2020. godina bila šesta godina za redom u kojoj su povećana izdavanja savezanika za odbranu.

„Istraživanja u svih 30 saveznika pokazuju visok nivo podrške članstvu u NATO. Čak 62 procenta građana u zemljama članicama NATO su za ostanak u Alijansi, a samo 11 procenta se tome protivi. Od ispitanika, njih 79 procenata veruje da saradnja Severe Amerike i Evrope važna kada je u pitanju bezbednost i odbrana”, rekao je Stoltenbeg.

Generalni sekretar NATO je kao najveće izazove za Alijasnu i njene saveznike naveo „destabilzujuće ponašenje Rusije, pretnju terorizmom, sofisticirane sajber napede, uspon Kine i bezbednosne posledice klimatskih promena“.

„Ni jedna zemlja pojedničano ni jedna kontinent ne može sam da se sa tim suoči. Zato Evropa i Severena Amerika moraju još tešnje da sarađju u strateškoj slolidarnosti u NATO”, poručio je Stoltenberg

Ocenio je da su transatlatski odnosi trenutno na „važnoj prekretnici“, a da je novi američki predsednik Džozef Bajeden već najavio obnovu učešća SAD i jačanje Alijanse.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.