U trendu

Kijev: Napravljena izlozba od ruske vojne opreme

KIJEV – Ukrajinski vojni muzej otvorio je uličnu izložbu ruske vojne opreme osvojene tokom prethodna tri meseca rata u toj zemlji.

Unutar muzeja, napravljena je privremena izložba suvenira, trofeja i dokaza o ruskom prisustvu u gradovima i selima u okolini Kijeva, preneo je „Gardijan“.

„Brojni vojnici su ranije bili ovde, tako da znaju gde da donesu stvari koje nađu. Sve vreme nabavljamo nove predmete i stavljamo ih na izložbu“, rekao je jedan od vodećih istraživača u muzeju Oleksandr Šemeljak.

U kijevskom muzeju posvećenom Drugom svetskom ratu, napravljena je veća izložba nazvana „Razapeta Ukrajina“, koja takođe prikazuje osvojenu vojnu opremu Rusije oko Kijeva.

„Gardijan“ dodaje da deo izložbe deluje skoro kao umetničko delo: unutar crvene zvezde složeno je više od stotinu čizama ruske vojske različtih veličina.

Crkvena kupola visi u vazduhu među raznim drugim artefaktima pronađenim u tri različite crkve koje su uništene tokom borbi.

Ikona sa rupom od šrapnela je u centru tog dela.

Među ostalim predmetima su pasoši, bankovne kartice i ostali privatni predmeti ruskih vojnika.

Tu je i mapa leve obale Kijeva, sa policijskim stanicama i ostalim strateškim tačkama koje su pažljivo označene uz pomoć markera – navodno, mapa je uzeta od ruske diverzione grupe koja je bila aktivna u gradu tokom prvih dana rata.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar