U trendu

Kijev tvrdi da je ruska ofanziva u Donbasu vec pocela

KIJEV – Najnovija ruska ofanziva u regionu Donbas na istoku Ukrajine već je pocela, izjavio je danas visoki ukrajinski zvanicnik i upozorio da Rusija nastavlja da grupiše svoje snage na tom području.

Vadim Denišenko, savetnik ministra unutrašnjih poslova Ukrajine, izjavio je na nacionalnoj televiziji da je „velika ofanziva (na istoku Ukrajine) već pocela“.

„Moramo da shvatimo da se neće ponoviti 24. februar, kada su počeli prvi vazdušni udari i eksplozije i kada smo samo konstatovali da je rat poceo. U Donbasu je pokrenuta velika ofanziva“, rekao je Denišenko, prenosi CNN.

Ukrajinski i zapadni zvaničnici tvrde da su poslednjih dana imali uvid u pokrete ruskih trupa u Donbasu nakon velikih neuspeha Moskve u nastojanju da zauzme Kijev.

„Rusi gomilaju svoje snage. Oni nastavljaju da rasporeduju svoje trupe i opremu u oblasti Donjecka i Luganska. Generalno možemo reći da je ofanziva već pocela“, rekao je Denišenko i potvrdio da je tokom prethodne noći bilo eksplozija u Dnjepropetrovskoj oblasti, kao i da je nastavljeno granatiranje Harkova, drugog po velicini grada u Ukrajini.

Serhi Haidai, šef ukrajinske regionalne vojne administracije u Lugansku, rekao je da ukrajinske vlasti organizuju „pojacanu evakuaciju“ iz Donbasa i dodao da je za danas planirano još vozova za evakuaciju iz Luganska i Donjecka.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.