U trendu

Kijev: Ubijeno 111 ruskih vojnika i uništeno 17 vozila

KIJEV – Ukrajinske oružane snage saopštile su danas da su ubile 111 ruskih vojnika na jugu i istoku zemlje tokom jučerašnjeg dana, a proruske vlasti u delimično okupiranom ukrajinskom regionu Zaporožje objavile su da je Ukrajina izvela napad dronom na tamošnju nuklearnu elektranu, ali da reaktor nije oštećen, prenosi Rojters.

Više eksplozija se takođe čulo tokom noći i jutros u južnom regionu Hersona, koji je pod kontrolom Rusije, javila je ruska novinska agencija TAS S.

Ukrajinska vojska je izvestila o teškim ruskim granatiranjima koje su pratili, kako su rekli, uglavnom neuspešni pokušaji ruskih kopnenih snaga da napreduju.

Ukrajinske trupe su u prethodna 24 sata saopštile da su uništile 17 vozila, od kojih su neka oklopna, kao i da su ubile više od 100 ruskih vojnika, navodi britanska agencija uz napomenu da nije mogla nezavisno da proveri ove izveštaje.

SAD procenjuju da su ruske žrtve u Ukrajini do sada dostigle oko 15.000 ubijenih i možda 45.000 ranjenih vojnika, saopštio je juče direktor CIA Vilijam Berns.

Ruski ministar Sergej Lavrov najviši je zvaničnik Moskve koji je otvoreno govorio o ruskim ratnim ciljevima u teritorijalnom smislu, skoro pet meseci nakon što je ruski predsednik Vladimir Putin naredio invaziju 24. februara na Ukrajinu uz poricanje da Rusija namerava da okupira susednu zemlju.

Lavrov je izjavio juče da geopolitički ciljevi „specijalne vojne operacije Rusije u Ukrajini“ više nisu ograničeni na Donbas, već da uključuju još neke teritorije, poput Hersonske i Zaporoške oblasti i niz drugih.

Lavrov je u intervjuu za RIA Novosti i RT upozorio da će Rusija dalje povećavati broj ciljeva, ako Zapad nastavi da isporučuje Kijevu oružje dugog dometa.

„Sada je geopolitička situacija drugačija, daleko je od toga da su to samo DNR i LNR, već su to i Hersonska i Zaporoška oblast i niz drugih teritorija“, rekao je ruski ministar, misleći na teritorije daleko izvan Donbasa koje su ruske snage u potpunosti ili delimično zauzele, navodi Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar