U trendu

Kikl prvi otpuĆĄteni ministar u posleratnoj istoriji Austrije

BEČ – Austrijski ministar unutraĆĄnjih poslova Herbert Kikl postaće prvi ministar koji će biti otpuĆĄten na preporuku jednog kancelara u posleratnoj istoriji Republike Austrije.

Već dugo se iza kulisa govorilo o smeni Kikla, a večeras je kancelar Sebastijan Kurc doneo konačnu odluku i najavio da će predloĆŸiti njegovo otpuĆĄtanje predsedniku Austrije.

Time se u potpunosti prekida saradnja Slobodarske partije Austrije (FPO), čiji svi ministri napuơtaju vladu, i Kurcove Narodne stranke (OVP).

Istovremeno ova odluka i izlazak FPO iz vlade donosi nove probleme kancelaru Kurcu.

Naime, opozicione stranke najavile su podnoĆĄenje zahteva za izglasavanje nepoverenja vladi.

Lista „Ject“ je prva najavila podnoĆĄenje zahteva u parlamentu, a nakon otpuĆĄtanja Kikla je FPO najavila da bi mogla podrĆŸati stranke koje će izglasati nepoverenje vladi.

Ukoliko i Socijaldemokratska partija (SPO) bude glasala protiv vlade predsedniku Austrije ne preostaje niĆĄta drugo nego da otpusti celu vladu, a tako i kancelara koji je uz eksperte nameravao da vlada do prevremenih izbora.

Ako se otpusti cela vlada predsednik Aleksander van der Belen moraće da imenuje novog kancelara, koji će predloĆŸiti svoj kabinet.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.