Kim Džong Un odredio putanju odnosa sa J Korejom

PJONGJANG – Severnokorejski lider Kim Džong Un odredio je putanju kojom će se njegova vladajuća Radnička stranka kretati u odnosima s Južnom Korejom i u spoljnim poslovima, saopštila je u sredu državna agencija KCNA.

Kim, koji je učvrstio svoju moć na januarskom kongresu stranke izborom za generalnog sekretara, drugog dana plenarnog sastanka u utorak dalje je razgovarao o petogodišnjem planu politike Pjongjanga, prenosi Rojters.

„Generalni sekretar je u izveštaju utvrdio vojne zadatke koje će Narodna vojska i industrija municije izvršavati ove godine, kao i pravac budućih akcija koje će preduzeti sektor zadužen za poslove sa Južnom Korejom i sektor zadužen za spoljne poslove, pre nego što je podvukao potrebu da se to temeljno sprovede u delo“, objavila je KCNA.

Iako je pokrenuo pitanje preoblikovanja odnosa sa Južnom Korejom „kako zahtevaju prevladavajuća situacija i promenjena vremena“, Kim je kritikovao Seul zbog nuđenja saradnje u „neosnovnim“ oblastima kao što su pomoć za kovid-19 i turizam i rekao da bi trebalo da zaustavi kupovinu oružja i vođenje vojnih vežbi sa Sjedinjenim Državama.

KCNA nije dala dalje detalje o sastanku, ali je navela da će se sastanak nastaviti najmanje još jedan dan.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.